Kastamonu Taşköprü’de bulunan Kent Tarihi Müzesi, 2000 yıllık geçmişiyle şehrin kültürel mirasını gözler önüne seriyor. Zengin koleksiyonları ve etkileyici sergileriyle tarih tutkunlarını bekliyor.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan Kent Tarihi Müzesi, Pompeiopolis Antik Kenti’nden günümüze kadar uzanan yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişi gözler önüne seriyor. 1850’li yıllarda Redif Taburu Binası olarak inşa edilen yapı, farklı kurumların kullanımının ardından 2017 yılında Taşköprü Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü.
Müzede, Pompeiopolis Antik Kenti’nden çıkarılan eserler ve bölgenin tarımsal geliri olan sarımsak ekimi gibi birçok obje sergileniyor. Ayrıca, giyim kuşamdan kültürel değerlere kadar geniş bir koleksiyon ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, müzenin açılışıyla ilgili olarak, “Belediyeye devredilen binayı 2015 yılında restorasyonunu yaparak 2017’de müze olarak açtık. Müzeye ilginin oldukça fazla olduğunu belirten Arslan, “Yoğun talep var. Ziyaretçi sayımız da gün geçtikçe artıyor. İyi ki yapmışız diyoruz. Taşköprü’nün tanıtımına çok önemli bir katkı veriyor. Dışarıdan gelen ziyaretçilerin ötesinde Taşköprü’de yaşayıp Taşköprü’yü tanımayan gençlerimiz, insanlarımız var. Dolayısıyla biz bunu da çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.
Başkan Arslan, görevine başladığı 2009 yılında Pompeiopolis Antik Kenti’nin bile pek bilinmediğini fark ettiğini belirtti. Eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak öğrencilerin müzeyi ziyaret etmelerini teşvik ettiklerini ifade etti: “Çocukların yaşadığı kenti doğru bilmeleri açısından müzemizi gezmelerini istiyorum.”
Müze hakkında detay veren Arslan, “Bu bölgenin coğrafi değerlerini burada sergiliyoruz. Tarım alanındaki serüvenini, hikayesini, sanayi alanındaki serüvenini, tarihsel süreçte bütün boyutları ile gösteriyoruz. Taşköprülülerin hangi cepheye gidip de savaştıkları ve şehit oldukları noktalara kadar müzemizde var.” dedi.
Ziyaretçilerden Gülsüm Sena Türkmen, müzeyi beğendiğini ve “Sakarya’da yaşıyorum. Arkadaşım Taşköprü’de yaşıyor. Gezmek için onu ziyarete geldim. Beni ilk olarak bu kent müzesine getirdi. Eski para birimleri, kıyafetleri, kasketleri gördüm. Bölgede yaşayan hayvanların maketlerini inceledim.” dedi.
Bir diğer ziyaretçi İlknur Özgün ise, “Gayet yeterli bir müze. Açıklayıcı şekilde kentin tarihi ve kültürü anlatılmış. Şehrimizin 2 bin yıl öncesinde olan yapılarından günümüze kadar olanlar kronolojik şekilde anlatılmış.” ifadelerini kullandı.
(AA)