1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır?

Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır?

Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır

Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarının karşılanması için en değerli besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bu anlamda bazı anne adayları, bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sütlerinin olup olmayacağı ile ilgili kaygı duymaktadırlar. Anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri ve uzmanların bu konudaki önerilerine uymaları durumunda sütlerinde artma meydana gelebilmektedir.

Anne Sütü ve Önemi

Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay içerisinde tüm besin ihtiyaçlarının karşılanması için en değerli kaynak olarak bilinmektedir. Uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedirler. Annelerin süt oluşumu sürecinde pek çok etkenin bir arada çalıştığı görülmektedir. Bu etkenler arasında hormonsal durumlar, fiziksel ve psikolojik süreçler, beslenme düzeni yer almaktadır.

Anne sütü, bebeklerin kolaylıkla sindirebilecekleri ve besleyiciliği son derece yüksek olan bir kaynaktır. Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişim süreçlerinde büyük rol oynayan anne sütü, aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin gelişmesini de sağlamaktadır. Anne sütünün sağlamış olduğu yararlar bağlamında, bebeklerin ihtiyaçlarından az anne sütü üretilmesi durumunda ortaya çıkabilecek problemlere karşı bir endişe oluşmaktadır. Bu endişenin giderilmesi için uzmanlar, annelerin emzirme döneminde beslenmelerine ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmeleri gerektiği ile ilgili uyarılarda bulunmaktadırlar.

Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır3

Anne Sütü Nasıl Arttırılır?

Anne sütü arttırmak başlığı altında pek çok madde sıralanabilmektedir. Bu maddelerden bazıları ise şunlardır;

  • Stresten Uzaklaşmak: Stres, insan vücudu için pek çok olumsuz durumun oluşmasına yol açmaktadır. Bu durumlar arasında anne sütünde meydana gelen azalmalar da yer almaktadır. Annelerin bu anlamda mümkün olduğunca stresten uzak durmaları gerekmektedir.
  • Egzersiz Yapmak: Annelerin yapacakları tempolu yürüyüşler, kan dolaşımlarının hızlanmasını sağlamakta ve süt oluşumunun arttırılması adına vücuda yardımcı olmaktadır.
  • Bol Sıvı Tüketmek: Gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketmek, doğum sonrası anne vücudunun kolaylıkla toparlanmasında ve süt oluşumunun arttırılmasında etkili olmaktadır.
  • Gaz Yapmayan İçecekler Tüketmek: Ayran, şerbet, çorba gibi gaz yapmayan yiyeceklerin tüketilmesi sütün miktarının arttırılmasına ve bebeğe gaz yapmamasına yardımcı olmaktadır.
Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır2

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Anne sütünün arttırılması konusunda yararlı olan bazı yiyecek grupları bulunmaktadır. Bu yiyeceklerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, dereotu, maydanoz, lahana, marul gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu sebzelerin içeriği nedeni ile süt üretimini sağlayan hormonların arttığı da gözlemlenmektedir.
  • Yulaf: Demir içeriği ve kan basıncını düzenleme etkisi ile birlikte stresin azaltılmasına ve süt üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Protein: Süt, yumurta, yoğurt, kırmızı ve beyaz et, fasulye, barbunya, nohut gibi besinlerin içeriğinde bol miktarda protein bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi, anne için en iyi enerji kaynaklarının alımı olarak nitelendirilmektedir.
  • Beyaz Üzüm: İçeriğinin vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu bilinen beyaz üzüm, anne sütünün arttırılmasında etkili olmaktadır.
  • Kuruyemişler: Anne sütünü arttıran yiyecekler arasında ceviz, fındık, incir, badem gibi kuruyemişlerin de bulunduğu görülmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Arttırır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir