Balık pulu hastalığı, nadir olarak gözlemlenen genetik hastalıkları arasında yer almaktadır. Balık pulu hastalığının ortaya çıkışı 1771 yılına dayanmakta olup, çok nadir olarak genetik geçişli olmadığı da görülebilmektedir. Balık pulu hastalığının günümüzde kesin bir tedavi yöntemi bulunmaması ile birlikte daha çok semptomların giderilmesine yönelik tedavilerin uygulandığı görülmektedir.
Balık Pulu Hastalığı Nedir?
Sağlıklı bir cilde sahip kişilerin ciltleri, belirli süreler içerisinde kendilerini yenilemektedirler. Bu yenilenme esnasında ciltte yer alan ölü epidermis hücreleri sürekli olarak dökülmekte ve ciltten uzaklaşmaktadır. Fakat balık pulu hastalığına sahip olan kişilerin ciltleri, ölü epidermis hücrelerinin uzaklaştırılmasını gerçekleştirememektedir. Bu sebeple cilt yüzeyinde ölü hücrelerin biriktiği ve pul şeklinde bir görüntü oluşumuna sebep oldukları görülmektedir. Oluşan bu hastalık türüne, balık pulu hastalığı denmektedir.
Balık pulu hastalığının genetik olarak nesilden nesle aktarıldığı ve çok nadir görüldüğü bilinmektedir. Hastalığın tedavisi için günümüzde uygulanan kesin bir yöntem bulunmamakla birlikte, ciltte oluşan semptomlara karşı tedaviler uygulanmaktadır.
Balık Pulu Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Balık pulu hastalığı, doğum anından itibaren ya da çok küçük yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Çoğu durumda, küçük yaşlarda hastalığın ortadan kalkığı da görülmektedir. Hastalığın belirtilerinin ortadan kalkması sonrasında bazı kişilerde ilerleyen yaşlarda belirtiler geri gelebilmektedir.
Balık pulu hastalığı, genetik geçişli deri hastalıkları arasında yer almaktadır. Otozomal baskın genler ile geçen hastalık, ebeveynlerden birinin ya da ikisinin bu hastalığa sahip olması sonrasında görülmektedir. Çok nadir olarak ise; kanser, böbrek yetmezliği, tiroid gibi rahatsızlıkların sonucunda da balık pulu hastalığı oluşabilmektedir. Aynı zamanda bazı ilaç tedavilerinin sonucunda da ortaya çıkabildiği bilinmektedir.
Balık pulu hastalığı belirtilerinin tümü deri üzerinde gözlemlenmektedir. Saç derisinde pul pul bir görünüm oluşması, neredeyse tüm vücutta ölü deri birikimi, cildin kalınlaşması ve kuruması balık pulu hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda balık pulu hastalığına sahip kişilerin terleyemedikleri ve ciltlerinde kuruma sonucunda tahriş, kaşıntı, kızarıklık gibi semptomların oluştuğu bilinmektedir.
Balık Pulu Hastalığı Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?
Balık pulu tedavisi içerisinde kesin bir tedavi yönteminin yer almadığı görülmektedir. Balık pulu hastalığına karşı bir tedavi yöntemi geliştirilememiş bulunsa da hastalığın göstermiş olduğu belirtilere karşı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında; banyo sonrasında sert süngerler ya da ponza taşı yardımı ile ölü hücrelerin atılması, üre veya propilen içerikli nemlendiricilerin kullanılması, mümkün olduğunca nemli havaya maruz kalınması, ciltteki kaşıntılara ve enflamasyona karşı geliştirilen ürünlerin kullanılması yer almaktadır. Derideki pullu görünümün azaltılması adına kullanılan kremlerde hidroksik asit ya da laktik asit içeriğinin yer alması önerilmektedir. Balık pulu hastalığının tedavisinde Retinoidlerin de kullanıldığı bilinmektedir. Retinoidler içeriği bakımından vücutta yer alan deri hücresini azalmaya yardımcı olmaktadırlar. Fakat yan etkilerinden dolayı hamilelerin kullanması önerilmemektedir.
(Haber Merkezi)