1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Düzce’de Masallar Yeniden Hayat Buluyor: ‘Evvel Zaman İzinde’

Düzce’de Masallar Yeniden Hayat Buluyor: ‘Evvel Zaman İzinde’

duzcede masallar yeniden hayat buluyor evvel zaman izinde Il9uCnRt.jpg

Düzce’de hayata geçirilen ‘Evvel Zaman İzinde’ projesi, masalları yeniden canlandırıyor.

Düzce’de, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Evvel Zaman İzinde” projesi, kültürel değerleri çocuklara eğitici ve eğlendirici etkinliklerle tanıtıyor. Proje, masalların eğitimsel ve kültürel işlevine dikkat çekmeyi, çocukların bilişsel ve dil gelişimlerine katkıda bulunmayı, ayrıca unutulmaya yüz tutmuş Türk, Anadolu ve dünya klasiklerinden oluşan masalları öğrencilerle buluşturmayı hedefliyor.

Yaklaşık iki yıl önce başlatılan proje, bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Köklerden Geleceğe” düsturu ile entegre edilerek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında daha da güçlendirildi. Proje ile çocuklara sahip oldukları hakları öğretmek, vatandaşlık bilinci kazandırmak, ahlaki değerleri aşılamak ve sosyal iletişim becerilerini geliştirmek amaçlanıyor. Ayrıca, teknoloji bağımlılığını azaltmak ve hayal gücünü desteklemek de hedefler arasında yer alıyor.

Proje kapsamında düzenlenen geleneksel oyunlar, masal anlatımları ve yemek yapımı gibi etkinliklerle, son iki yılda 16 bin öğrencinin katılımına ulaşıldı.

Çocukların Kültürel Mirası Sahiplenmeleri Hedefleniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, masalların Türk tarihinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Aydın, masalların unutulmaya yüz tutmasının ardından böyle bir projeyi geliştirmek istediklerini belirtti. “Masal bizim kültür ve tarihimizde önemli yere sahiptir. Maalesef masalların yerini bugün çizgi film veya çizgi karakterler almaya başladı. Biz de bu önemli kültürümüzü tekrar hayata geçirmek istedik. Geçmişte büyüklerimiz çocuklara masalları hayat tecrübesi olarak aktarırlardı. Bizler de çocuklarımıza anlattığımız masal ve öğretilerin, ileriki hayatlarında birer tecrübe olarak kalması için çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Proje sorumlusu İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminden Özge Çeltik, proje kapsamında masal anlatımları ve etkinlikler düzenlediklerini kaydetti. Çeltik, masallarla çocukların bilişsel gelişimlerine katkı sağlamanın yanı sıra kültürel ve ahlaki değerleri güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Masallar yoluyla çocuklarımızın geçmişten günümüze gelen geleneksel kültürel miraslarına sahip çıkmalarını amaçlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde de ‘Köklerden Geleceğe’ sloganımızla ‘Evvel Zaman İzinde’ projemizi birbirine entegre ettik. Masallar yoluyla kültür yolculuğu yapıyoruz. Masallar yoluyla ahlaki ve karakter gelişimini destekliyoruz. Masallar yoluyla coğrafi işaretli ürün ve oyunlarımızı çocuklarımıza tanıtıyoruz.” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Masallar Yeniden Hayat Buluyor: ‘Evvel Zaman İzinde’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir