1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır

Otomatik vites araçlar, özellikle şehir içlerinde sağladığı kullanım kolaylığı bakımından çoğu kişinin tercihi olmaktadırlar. Otomatik vites araçların, manuel araçlardan en büyük farkının vitesin sürücü tarafından değiştirilmemesidir. Bu anlamda otomatik vites araçların kullanım bakımından pek çok yön ile manuel araçlardan ayrıldıkları gözlemlenmektedir.

Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites, vites geçişlerinin sürücüler tarafından uygulanmamasını sağlayan bir tür şanzıman sistemidir. Bu sistemde yer alan tork konverteri, manuel araçlarda yer alan debriyajın yerini görmektedir. Bir otomatik şanzımanın içerisinde 3, 4 ,5 ya da 7 ileri vites bulunmaktadır. Bu viteslerin isimleri genellikle P-R-N-D harfleri ile ifade edilmektedir. Otomatik vitesli araçların çalışma prensipleri, tork konverterinin gücün şanzımanın dişlerine tork olarak iletilmesini sağlamaya dayanmaktadır.

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır3

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites kullanımı sırasında vites değişimlerinin yapılmaması nedeni ile manuel araçlardan daha kolay bir kullanıma sahip olduğu görülmektedir. Otomatik vitesli araçlarda, vites sürüş esnasında kendiliğinden değişmektedir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda gaz ve fren olmak üzere iki adet pedalın bulunduğu bilinmektedir. Otomatik vitesli araçlarda yer alan viteslerin ise genellikle 4 adet olduğu görülmektedir. Bu vitesler; D, R, P ve N harfleri ile adlandırılmaktadırlar. D vitesi aracın sürüş modunda kullanılmasını, R vitesi geri gitmesini, P vitesi park halinde durmasını ve N vitesi ise vitesin boşa alınmasını sağlamaktadır.

Bazı otomatik vitesli araç çeşitlerinde farklı viteslerin de yer aldığı bilinmektedir. Bu vites çeşitlerinin genellikle sayı ile belirtildikleri gözlemlenmekte olup, aracın belirli bir viteste çalışmasını sağladıkları görülmektedir.

Otomatik vitesli araçların kullanımı sırasında ise, öncelikli olarak araca binildiğinde emniyet kemerinin takılması, ayna ve koltuk ayarlarının yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise frene basılarak, aynı sırada el freninin indirilmesi gerekmektedir. Fakat bazı otomatik araçlarda el freni manuel olarak indirilmemektedir. Sonrasında ise aracın start tuşuna basılarak ya da kontak çalıştırılarak araç çalıştırılmalıdır. Vitesin D moduna alınması ve ayağın yavaş bir şekilde frenden çekilmesi halinde aracın sürülebilmesi sağlanmaktadır.

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır2

Otomatik Vites Kullanımı Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Otomatik vites araç kullanımında bazı avantajların ve dezavantajların ortaya çıktığı görülmektedir. Otomatik vitesin sağladığı avantajlar arasında; debriyajın olmaması nedeni ile sürüş kolaylığı sağlaması, vites değiştirilmemesi ve debriyaj kullanılmaması nedeni ile daha az yorucu olması, araçların geri kaçma yapmaması, eğimli yollarda kalkışların daha rahat yapılması ve satışlarının daha rahat gerçekleştirilmesi yer almaktadır.

 Otomatik vitesin dezavantajlarına bakıldığında ise; araçların fren balatalarının kısa süre içerisinde yıpranabilmesi, manuel araçlarla karşılaştırıldıklarında daha geç hızlanma göstermeleri, manuel araçlara göre yakıt tüketimlerinin ve bakım masraflarının daha fazla olması, araçların şanzıman ile ilgili sıkıntılarına daha sık yaşanması yer almaktadır. Otomatik vites araç alımı sırasında bu avantajlar ve dezavantajların tartılması ve buna göre araç alımlarının gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir