1. Haberler
  2. Genel
  3. Annesiyle Topladığını Şimdi Kendi Yetiştiriyor, 800 Bin Lira Kazanıyor

Annesiyle Topladığını Şimdi Kendi Yetiştiriyor, 800 Bin Lira Kazanıyor

annesiyle topladigini simdi kendi yetistiriyor 800 bin lira kazaniyor aByKHl37.jpg

Çocukken annesiyle birlikte yaylalarda topladığı salep bitkisinin yetiştiriciliğine başlayan bir ziraat mühendisi, bir dönüm alana ektiği 200 kilogram salepten 800 bin lira gelir elde ediyor. Yetiştirici, bu üründen daha fazla kazanç sağlamak amacıyla ekim alanını 500 dönümün üzerine çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kastamonu’da çocukken annesiyle birlikte yaylalarda salep toplamaya başlayan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, bir dönüm alanda ektiği 200 kilogram salepten 800 bin lira gelir elde ediyor. Doğru, ekim alanını 500 dönümün üzerine çıkararak daha fazla kazanç sağlamayı hedefliyor.

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ve doğadan toplanması yasaklanan salep, Kastamonu’da yetiştiriciliği artan bir ürün olarak dikkat çekiyor. Özellikle ilaç sanayiinde, yapıştırıcı ve dondurma yapımında kullanılan salep, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle daha fazla üretiliyor. Bakanlık tarafından 2023 yılında başlatılan “Doğadan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi kapsamında, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gözetiminde yeni salep sahaları oluşturuluyor. Kastamonu’da 12 dekar alanda başlatılan bu çalışmaların, gelecek yıl 30 dekara çıkarılması hedefleniyor.

Salebe çocukluktan beri ilgisi olan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, Kayı köyüne dönerek başladığı salep yetiştiriciliğini her geçen yıl genişletiyor. İlk olarak 1 dönümle başladığı salep yetiştiriciliğinde şimdi 500 metrekareyi aşan bir alana ulaşan Doğru, ekim alanını daha da büyütmeyi hedeflediğini ifade etti.

“Kastamonu’da 25 ila 30 arasında türü mevcut”

Doğru, salep yetiştiriciliğiyle ilgili olarak, “Köyü sevdiğimiz için imkanlarım dahilinde her zaman şehirden köye dönüş planım vardı. Bu yüzden Ziraat Mühendisliğini okudum. Kastamonu’da 25 ila 30 arasında türü mevcut. Şu anda 500 metrekarenin üzerinde bir alanımız mevcut. Bunu önümüzdeki yıl daha da arttırmayı planlıyoruz. Herkesin iki aldığından biz üç ya da dört nasıl alırız bunun hesabındayız” dedi.

Profesyonel Meraktan Kaynaklanıyor

Doğru, salebe olan ilgisinin hem aileden hem de profesyonel bir meraktan kaynaklandığını belirterek, “Annem orman köylüsüdür. Biz, her yıl mutlaka yaylalara çıkarız. Yaylalarda sürekli salebi görürdük, annem biliyor çünkü salebi. Çocukluğumdan beri bana bu bitkinin salep olduğunu söylerdi” ifadelerini kullandı.

Salebin yetiştiricilik açısından yüksek bir gelir getirdiğini vurgulayan Doğru, “Salep kıt bir ürün ve fiyatı her yıl artıyor. En son salebin yaş kilosu 2 bin liraydı. Bir dönüm araziye 200 kilogram ürün diktiğinizde, 400 kilogram gibi bir ürün almanız gerekiyor. Bunu da 2 bin lira ile çarptığınız zaman 800 bin lira gibi bir rakam ediyor” dedi.

Doğru, salebin tarihî önemine de değinerek, “Bu yüzden salebin tarih değeri de yüksek bir üründür. Kastamonu florasına baktığımızda da 25-30 çeşit kendiliğinden oluşan salep orkidesi mevcuttur,” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Annesiyle Topladığını Şimdi Kendi Yetiştiriyor, 800 Bin Lira Kazanıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir