Gerede Sağlık Grup Başkanı Dr. Hüseyin Yücel, sahurda mideyi tıka basa doldurmamasını belirterek, sağlıklı beslenmenin kurallarını yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Ramazan bu yıl da en uzun günlerin hüküm sürdüğü sıcak yaz aylarında yaşanıyor. Günlerin en uzun gecelerin ise en kısa olduğu bu dönemde, oruçluyken geçirilen süre ne kadar uzun ise iftar ve sonrasına kalan süre ise bir o kadar kısa. Bu nedenle sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için de yaz sıcakları ve beraberinde getirebileceği sağlık sorunlarına karşı önlem almak gerekiyor.
Sahurda mide tıka basa doldurulmamalı
Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmelerini öneren Gerede Sağlık Grup Başkanı Dr. Hüseyin Yücel, ‘’Günlerin uzun gecelerin kısa olması nedeniyle oruçluyken geçirilen süre de çok uzundur. Bunun yanında yemek ve sıvı ihtiyacını karşılamak için geçen süre ise çok kısadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasındaki dönemde sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Sahurda tüketilen yemeklerin mümkün olduğunca mideyi yormayacak ve hafif yiyecekler olmasına özen gösterilmelidir. Ancak aynı zamanda vücudun ihtiyacını da karşılayacak besin öğeleri tercih edilmelidir. Yemekler çok çiğneyerek ve yavaş tüketildiğinde bile 5-6 saat içinde sindirileceğinden, sahurda amaç mideyi tıka basa doldurmak değil sağlıklı beslenmenin kurallarını yerine getirmek olmalıdır’’ dedi.
İftarda kalp krizi riskine karşı sindirimi zor gıdalar tüketilmemeli
İftar sofrasında tercih edilmesi gereken öncelikli besinler; çorba, sebze ve salata olmalıdır. Özellikle 20 dakikadan sonra doygunluk hissi veren hormonların salgılanıp aşırı yeme isteğini ortadan kaldırması için yemek yavaş yenilmesi gerektiğini anlatan Gerede Sağlık Grup Başkanı Dr. Hüseyin Yücel, “İftarda uzun süren açlığın etkisiyle hızlı, çok miktarda ve sindirimi zor gıdaların alınmasıyla başta kalp krizi olmak üzere önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle yemekte aşırı yağlı ve proteinli gıdaların tercih edilmemesi önerilir. Bu tür gıdalar mutlaka tüketilecekse porsiyonun küçük tutulmasına özen gösterilmelidir” diye konuştu.
İftar ve sahur arasında bol sıvı alımına dikkat edilmeli
Ramazan boyunca, gün içerisinde kaybedilecek sıvı miktarı düşünülerek vücudun yeterli miktarda sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gerede Sağlık Grup Başkanı Dr. Hüseyin Yücel, ‘’Normal insan vücudunun günlük sıvı ihtiyacı 2.5- 3 litredir. İftar ve sahur arasındaki 8 saatlik kısa dönemde bu ihtiyacı karşılamak için aralıklarla ve bol miktarda sıvı almak çok önemlidir. Kola, çay ve kahve gibi idrar sökücü özelliği olan sıvılar yerine su, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Gün içerisinde sıvı kaybını azaltmak için mecbur olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması önerilir. Geniş penye kıyafetler, açık renkli giysiler, şapka ve şemsiye kullanımı da sıvı kaybını azaltmaktadır” ifadelerine yer verdi.