Kök hücre, insan vücudu içerisinde bulunan tüm doku ve organların yapısında bulunan hücre çeşitleri olarak bilinmektedirler. Hastalık, yaralanma gibi durumlarda doku ve organların hasara uğramaları, kök hücrelerin dokuların yenilenmesini sağlamaları ile giderilebilmektedir. Bu anlamda kök hücre tedavileri ile birlikte, hasta kişinin zarar gören doku ve organları yenilenebilmektedir. Kök hücre tedavisi, kişinin kendisinden alınan ya da bir başkasından alınan ve kişi ile uyumlu ya da yarı uyumlu olan kök hücrelerin kullanılması ile gerçekleştirilebilmektedir.
Kök Hücre Tedavisi Nedir?
Kök hücreler, insan vücudunda yer alan ve kendi kendini yenileyebilen niteliğe sahip olan hücreler olarak bilinmektedirler. Bu anlamda kök hücre tedavisi, kişilerin vücutlarında hasar oluşumunun gözlemlendiği pek çok alanda kullanılabilmektedir. Kök hücreler; kişinin kendisinden, kişi ile uyumlu olan ya da yarı uyumlu olan donörlerden alınabilmektedir. Alınan bu kök hücreler, kişinin hasar gören organına ya da dokusuna nakledilerek, nakledilen bölgenin kendini yenilemesi sağlanmaktadır. Bu sayede pek çok hastalığın ya da hasarın giderilebildiği görülmektedir.
Kök hücre tedavileri için alınan kök hücreler; kemik iliğinden, periferik kandan ve kordon kanından alınabilmektedir. Alınan kök hücreler; bağışıklık sistemi hastalıklarının giderilmesi, kemik iliğinde oluşan zararların onarılması, hasarlanan dokuların onarılması gibi pek çok alanda kullanılabilmektedirler.
Hangi Hastalıklarda Kök Hücre Tedavisine Başvurulur?
Kök hücre tedavisi, pek çok hastalık ve hasar oluşumu sonrasında başvurulabilecek bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Kök hücre tedavisine başvurulan durumların şu şekilde sıralanabildikleri görülmektedir;
- Kemik iliğinde kanser oluşumu ve ilerlemesi görülen kişilerde,
- Lenfoma ve hodgkin lenfoma hastalığına yakalanan kişilerde,
- Lösemi olan çocuk ve yetişkin bireylerde,
- Anemi ve Akdeniz anemisi hastalarında,
- Kemik iliği yetmezliği yaşayan kişilerde,
- Plazma hücrelerinde hasar bulunan ya da plazma hücresi yetersizliği yaşayan kişilerde,
- Akciğer, karaciğer, böbrek gibi organ kanseri bulunan kişilerde,
- Genetik olarak ya da doğum sonrası oluşan kan hastalıklarında,
- Bağışıklık sisteminin düşmesi ya da yetersiz olması nedeni ile oluşan hastalıklarda,
- Genetik olarak ortaya çıkan metebolik hastalıklarda,
- Multiple Myeloma hastalığı bulunan kişilerde kök hücre tedavisi uygulanabilmektedir.
Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kök hücre tedavisi yapımında öncelikli olarak kök hücrelerin vücudun çeşitli bölümlerinden alınması gerekmektedir. Kök hücreler; kişinin kemik iliğinden, kordon kanından ya da periferik kanından alınabilmektedir. Aynı zamanda yeterli miktarda kök hücresi bulunmayan kişiler, uygun donörlerden de kök hücre alabilmektedirler. Alınan kök hücreler, hasarlı olan bölgeye ya da hastaya nakledilmektedirler.
Kök hücre tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin nakil süreci, kök hücrelerin direkt olarak hasarlı bölgeye enjekte edilmesi ya da damar yolu ile hastaya verilmesini kapsamaktadır. Kök hücrelerin nakil sürecinin tamamlanmasının ardından tedavi süreci başlamaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın türüne ve nakil sürecinde yaşananlara göre tedavinin yanıt verme oranı değişebilmektedir.
(Haber Merkezi)