Ormanlarda yangın çıkması, pek çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Bu nedenler arasında yıldırımlar, volkanik faaliyetler gibi doğal nedenler olabileceği gibi, avcılık, çöp yakma, mangal yapma gibi olaylar sonrasında gerçekleşen ve insana bağlı olarak gelişen yangınlar da yer almaktadır. Yangınların küresel ve insan kaynaklı oluşma nedenleri, yangın oluşum nedenlerinin büyük bir kısmını oluşturduğundan, bu konu ile ilgili olarak pek çok bilinçlendirme kampanyası yürütülmektedir.
Orman Yangını Nedir?
Orman yangını, çeşitli nedenler dolayısıyla ormanlarda oluşan ve pek çok bitki türünün, hayvanın, ormanda yaşayan canlı çeşitlerinin zarar görmesine neden olan yangın çeşidi olarak bilinmektedir. Orman yangınlarının nedenleri arasında iklim değişiklikleri, küresel ısınma gibi durumların dışında, insanlardan kaynaklı ihmal durumlarının da yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle orman yangınlarının önüne geçmek adına ihmallerin azaltılması ve küresel ısınma gibi olaylara neden olan durumların gerçekleştirilmemesi adına bilinçlendirme kampanyaları yürütülmektedir.
Orman Yangını Sebepleri Nelerdir?
Ormanda yangın çıkma sebepleri arasında pek çok maddenin yer aldığı görülmektedir. Bu maddeler şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Yıldırımlar: Ormanlık alan düşen yıldırımların sahip oldukları enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülmesi ile birlikte orman yangınlarının oluştuğu gözlemlenebilmektedir.
- Kimyasal Tepkimeler: Bazı durumlarda belirli kimyasal maddelerin doğru sıcaklığı yakalamaları ile birlikte birleşerek orman yangınlarına sebebiyet verdikleri görülmektedir.
- Küresel Isınma ve İklim Değişiklikleri: Dünyanın yapısından ve insanlardan kaynaklı olarak meydana gelen iklim değişiklikleri, ortalama sıcaklığın artması ile meydana gelen küresel ısınma, orman yangınlarının çıkma nedenleri arasında yer almaktadırlar.
- İhmaller: Anız ve anız yakma, mangal yapma, çöp yakma, çoban ateşi yakma, avcılık yapma, sigara izmaritini atma, piknik yapma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ihmaller, insanların orman yangınlarına sebep oldukları durumlar arasında gösterilmektedirler.
- Kundaklama: Kötü niyetli kişilerin ve terör örgütlerinin bilinçli olarak ormanları kundakladıkları ve orman yangınlarına sebep oldukları da görülebilmektedir.
- İmar: Ormanlık arazilerde yapılan turizm gibi çalışmalar nedeni ile, orman yangınlarının çıktığı ve bu arazilerin inşaata uygun hale getirildikleri de görülebilmektedir.
- Enerji: Ormanların içerisinden geçen yüksek voltajlı enerji hatlarının bakımlarının yapılmaması, korozyona ve fırtınaya maruz kalmaları gibi durumlar sonucunda orman yangınlarının çıkabildiği bilinmektedir.
- Volkanik Faaliyet: Dünya genelinde oldukça sık rastlanabilen orman yangını çıkma nedenleri arasında volkanik faaliyetler yer almaktadır.
Orman Yangınlarına Nasıl Müdahale Edilir?
Ormanların yanması, ormanlarda yer alan yakıt, oksijen ve enerjinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Ormanda kolayca yanma özelliğine sahip olan dal, çöp gibi materyaller ile havada bulunan oksijenin ve yakıt ile oksijeni tutuşturan enerjinin bir araya gelmesi ile birlikte orman yangını oluşmaktadır. Bu tür yangınlara müdahale edilebilmesi için bu üç faktörden birinin ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu amaç için ise; itfaiye araçlarının, yangın söndürme toplarının, yangın söndürme helikopterlerinin ve uçaklarının kullanıldığı bilinmektedir.
(Haber Merkezi)