Kurabiye diyeti, tatlı tüketerek kilo vermek isteyenlerin başvurdukları popüler diyetler arasında yer almaktadır. Kurabiye diyeti içerisinde; sabah, öğle ve akşam öğünlerinde tercih edilen yemekler ve atıştırmalıklar yerine kurabiye çeşitleri tercih edilmektedir. Kurabiyelerin içerik açısından fazla miktarda şeker ya da tuz içermeleri ve çoğunun ambalajlı olarak tüketilmesi nedeni ile, bu diyet çeşidinin uzmanlar tarafından çok fazla önerilmediği görülmektedir.
Kurabiye Diyeti Nedir?
Kurabiye diyeti, normal bir beslenme rutini içerisinde yer alan sabah, öğle, akşam yemekleri ve ara öğünlerin içeriklerinin kurabiye ile değiştirildiği bir diyet çeşidi olarak bilinmektedir. Bariatrik hekim Dr. Sanford tarafından geliştirilen kurabiye diyetinde, genellikle bu diyetin uygulanması için hazırlanmış olan kurabiye çeşitleri tercih edilmektedir.
Kurabiye diyetinde tüketilen kurabiye çeşitleri arasında fındıklı, tarçınlı, yulaflı, çikolatalı gibi pek çok seçenek yer almaktadır. Bu kurabiye çeşitlerinin tüketilmesi ile birlikte kilo vermek isteyen kişilerin düşük kalorili ve iştah azaltıcı özelliklere sahip bir beslenme planına uyum sağladıkları görülmektedir. Kurabiye diyetinin iştah azaltıcı etkisi, kurabiyelerin içeriğinde yer alan bazı maddelerin amino asitlere bağlanması ile ortaya çıkmaktadır.
Kurabiye Diyeti Nasıl Yapılır?
Kurabiye diyeti yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak bu konu ile ilgili bir uzmana danışmaları önerilmektedir. Kişilerin var olan alerjilerine, kronik rahatsızlıklarına ve beden kütle indekslerine göre kurabiye diyeti içeriği değişebilmektedir.
Genel anlamı ile kurabiye diyeti kilo verme ve bakım aşamalarından oluşmaktadır. Kilo verme aşamasında tercihen Dr. Siegal kurabiyelerinin, sebzelerin ve protein kaynağı olarak balık ya da yağsız kırmızı etlerin tüketimi tercih edilmektedir. Her bir kurabiye ortalama olarak 50-60 kalori içermektedir. Sabah, öğle ve akşam öğünlerinde ortalama olarak 5 kurabiye tüketilmekte ve akşam yemeklerinde tercihen sebze yemeği, beyaz ya da kırmızı et tercih edilmektedir. Gün içerisinde 3 adet ara öğün olmakta ve bu ara öğünlerde birer adet kurabiye tüketilmektedir. Bu beslenme programının uygulanması ile birlikte günde ortalama olarak 1000-1200 kalori alınmaktadır.
Kurabiye diyetinin uygulanması ile birlikte istenilen kiloya ulaşılmasının ardından bu kilonun korunması adına da bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar arasında; ana öğünlerde yağsız etlerin ve sebze yemeklerinin tercih edilmesi, ara öğünlerde ise kurabiyelerin tercih edilmesi yer almaktadır.
Kurabiye Diyetinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Kurabiye diyeti ile zayıflamak isteyen kişilere uzmanlar tarafından bu diyetin olumlu ve olumsuz tarafları aktarılmaktadır. Kurabiye diyetinin olumlu tarafları arasında; kısa süre içerisinde kilo vermeye yardımcı olması, uygun maliyetli olması ve uzun vadede beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesini sağlaması yer almaktadır. Olumsuz taraflarına bakıldığında ise; günlük alınması gereken kalorinin altında bir beslenme planı sunması, beslenme planı içerisinde işlenmiş gıdaların bulundurulmasına yol açması, lif, demir, B12, folat gibi vitamin kaynaklarının tüketilmemesine neden olması yer almaktadır.
(Haber Merkezi)