1. Haberler
  2. Güncel
  3. Gerede’de Ölen Ayı, 30 Yıl Sonra Hayat Buldu

Gerede’de Ölen Ayı, 30 Yıl Sonra Hayat Buldu

Gerede'de Ölen Ayı

Gerede’de otoyolda araç çarpması sonucu hayatını kaybeden ayı, Bolu Abant Yaban Hayatı Müzesi’nde sergileniyor. Müzede, ölü yaban hayvanları tahnit edilerek ziyaretçilere doğa sevgisi aşılanıyor.

Abant bölgesindeki Yaban Hayatı Müzesi, ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. 1990’lı yıllarda Gerede otoyolunda bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden bir ayının mumyası, şu anda Bolu Abant’taki Yaban Hayatı Müzesi’nde sergileniyor. O yıllarda ekipler tarafından teslim alınan ve tahnit işlemi uygulanan bu ayı, artık nesiller boyu korunarak sergileniyor.

Bolu Abant’taki Yaban Hayatı Müzesi, 10 yıl içinde yaklaşık 5 milyon 760 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Yaban hayvanlarının tahnit edilerek sergilendiği bu müzede, özellikle araç çarpması ve avcıların vurması sonucu ölen hayvanlar, koruma altına alınıyor. 2013 yılında kurulan müze, Abant Gölü Milli Parkı’nın girişindeki Ziyaretçi Tanıtım Merkezi bünyesinde yer alıyor.

İlk yıllarda 2 ayı, 3 karaca, 1 atmaca, 2 şahin ve 2 gelincik gibi farklı türlerdeki yaban hayvanları sergilenen müze, zaman içinde ölen diğer yaban hayvanlarının da tahnit işlemlerini gerçekleştirdi. Bu hayvanlar, müzede sergilendikten sonra ziyaretçilere doğa sevgisi ve çevre bilincinin aşılanması amaçlanıyor. Yaban hayatının koruma altına alınması, doğal yaşam hakkında farkındalık yaratılması için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Müzede sergilenen tahnit edilmiş 33 yaban hayvanı arasında ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik ve atmaca gibi 21 farklı türe ait örnekler bulunuyor. Ziyaretçiler, doğada görmeleri neredeyse imkansız olan bu hayvanları yakından inceleme fırsatı buluyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bolu Şube Müdürü Mustafa Gözler, “Müzede her yaştan ziyaretçi, tahnit edilmiş hayvanları yakından görme şansı elde ediyor. Burada sergilenen hayvanları doğada görmek ise neredeyse imkansız” diyerek müzenin önemini vurguladı.

Abant Gölü Milli Parkı’na yapılan ziyaretlerin ardından müzeye gelen birçok kişi, yaban hayatı hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve bu değerli eserler sayesinde hayvanları koruma bilincini kazandıklarını belirtiyor.

Bu müze, hem doğa severler hem de çevre bilincini artırmak isteyen ziyaretçiler için önemli bir durak olmaya devam ediyor.

(Haber: Hüseyin Calp)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede’de Ölen Ayı, 30 Yıl Sonra Hayat Buldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir