1. Haberler
  2. Genel
  3. Bartın’da 2 Bin Yıllık Roma Dönemi Yapı Gün Yüzüne Çıkıyor

Bartın’da 2 Bin Yıllık Roma Dönemi Yapı Gün Yüzüne Çıkıyor

Bartın Amasra’daki 2 bin yıllık Roma dönemi stoa yapısı, Bartın Üniversitesi öncülüğünde restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Mimari detayları ve anıtsal yapısıyla dikkat çeken bu eser, turizme büyük katkı sağlayacak.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kenti’nde, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık stoa yapısının restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Bartın Üniversitesi tarafından iki yıl önce başlatılan kurtarma kazılarında, antik çağlara ait eserler üzerinde yapılan detaylı incelemeler, bölgedeki görkemli yapıların varlığını ortaya koydu.

BARÜ Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda, doğal afetler sonucunda yıkılan Roma dönemine ait stoa yapısının 9 metreye kadar yükselen mermer sütunları gün yüzüne çıkarıldı. Korint düzeninde inşa edilen bu yapı, orijinal parçalar kullanılarak titiz bir restorasyon sürecine tabi tutuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın destekleriyle yürütülen çalışmalara, Bartın Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul, Denizli Pamukkale, Van Yüzüncü Yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Malatya İnönü üniversitelerinden öğretim görevlileri, öğrenciler ve gönüllüler katılıyor. Uzun soluklu çalışmalarla, büyük ölçüde toprak altında kalan yapıya ait mimari parçalar, tavan kasetleri ve bloklar gün yüzüne çıkarılıyor.

Şu ana kadar gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında, Anastylosis tekniği kullanılarak yapıya ait orijinal mimari parçalardan faydalanılarak üç sütun yeniden ayağa kaldırıldı. Bu görkemli yapının restorasyonunun tamamlanmasıyla, önemli bir turizm merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, Kum Mahallesi’nde 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanmasının ardından koruma altına alınan bölgede 2022’den bu yana süren kazı çalışmalarında stoa yapısının gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Çam, “Üç sütunun ayağa kaldırılması çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu uygulama sırasında yapının doğu kısmındaki 3 kaide baz alındı ve buradaki mimari parçalar sergileme alanına yerleştirildi. Bu sayede yapı, ayağa kaldırıldığında nasıl görüneceğiyle ilgili bize görsel olarak da fikir vermeye başladı.” dedi.

Çam, Amastris Antik Kenti’nin stoa yapılarıyla çevrili bir agora (kent alanı) olduğunu vurgulayarak, “Burası, Amastris Antik Kenti’nin özellikle Roma döneminde göze hitap edebilecek güzellikte anıtsal yapılara sahip olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı. Yapının mimari bezemeleri ve ölçüleriyle Karadeniz Bölgesi’ndeki yegâne stoa yapısı olduğunu belirten Çam, bu yapıların Amasra’nın turizm potansiyelini artıracağını hatırlattı.

Çam, önceki yıllarda yapılan çalışmalarda Büyük İskender başı, Nymphe (su perisi), Lares (ev tanrısı) heykelleri ile Amulet (tılsımlı muska), farklı dönemlere ait sikkeler ve yazıt parçalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, bölgedeki önemli arkeolojik çalışmalardan biri olan bu projeye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu ifade etti. Uzun, “Çalışmalarımızdaki destekleri dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanımıza, YÖK Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın’da 2 Bin Yıllık Roma Dönemi Yapı Gün Yüzüne Çıkıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir