Amasya, kültür turizmiyle dikkat çekiyor. 2024’te yabancı turist sayısında %41 artış yaşayan şehir, eserleri ile turistleri kendine çekiyor.
Amasya, son yıllarda kültür turizminin önemli merkezlerinden biri haline gelerek, yerli ve yabancı turistleri dört mevsim ağırlamak için hazırlıklarını sürdürüyor. Osmanlı şehzadelerinin eğitim aldığı ve devlet yönetimini öğrendiği bu şehir, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözüyle bağımsızlık iradesini dünyaya duyurduğu yer olarak biliniyor. Amasya, tarihi kimliğiyle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Amasya, Hititlerden Perslere, Romalılardan Osmanlılara kadar uzanan 8.500 yıllık geçmişin izlerini ziyaretçilerine sunarken, doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları, Amasya’nın turizm potansiyelini artıran unsurlar arasında bulunuyor. Ayrıca, Amasya’nın müzeleri, bimarhanesi, Sultan 2. Bayezid Külliyesi, Kızlar Sarayı, Yeşilırmak’ın iki yakasında uzanan Yalıboyu evleri ve tarihi sokakları, turistlerin ilgisini çeken önemli unsurlar.
Amasya Valisi, şehrin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Marka Kent” ilan edildiğini belirtti. Yeşilırmak çevresinde kurulan tarihi kentin, Boraboy Gölü, Yedikır Kuş Cenneti, Akdağ ve Tavşan Dağı gibi doğal güzelliklerle zengin olduğunu ifade eden Vali, “Amasya o şehirdir ki tenhasında bir at eşelense, toynağı bir medeniyete dokunur” ifadesinin şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini simgelediğini vurguladı.
Harşena Kalesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınmasının Amasya’nın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Vali, şehrin tarihi, doğal ve kültürel zenginliği ile turizmde önemli bir yere sahip olması için tanıtım faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Bu kapsamda, 5-7 Aralık tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek 18. Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı ve Kongresi’ne kapsamlı tanıtım planıyla katılacaklarını açıkladı.
Bu yıl Amasya’nın turizm açısından oldukça verimli geçtiğini belirten Vali, ziyaretçi ve konaklama sayılarında önemli artışlar yaşandığını dile getirdi. Yılın ilk dokuz ayında ildeki müze ve ören yerlerini 406.817 kişinin ziyaret ettiğini, bu ziyaretçilerin 11.972’sinin yabancı turistlerden oluştuğunu belirtti. 2023 yılı ile kıyaslandığında yabancı turist sayısında yüzde 41’lik bir artış yaşandığını ifade etti. Bu süreçte ildeki turistik tesislerde 279.077 kişinin konakladığını, bunların 16.212’sinin yabancı olduğuna dikkat çekti.
Vali, 2024 yılında Amasya’yı ziyaret eden yabancı misafir sayısının artmasını beklediklerini ve bu yıl 107 ülkeden turist ağırladıklarını belirtti. Amasya’nın kış aylarında ayrı bir güzelliğe büründüğünü ve kartpostallık görüntüleriyle ziyaretçilere unutulmaz anılar bıraktığını ifade eden Vali, tüm misafirleri Amasya’yı keşfetmeye davet etti.
Önümüzdeki yıl için turizm taleplerinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Vali, rezervasyonların ve tanıtım çalışmalarının iyi gittiğini belirtti. Amasya’nın Osmanlı döneminde şehzadelerin yönetim becerilerini geliştirdiği bir şehir olduğunu vurgulayan Vali, “Misafirlerimiz bu tarihi değerlerin yanı sıra eşsiz doğal güzellikleri de görecekler” dedi. Ayrıca, Amasya’nın güvenli bir şehir olduğunu ve misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.
(AA)