Samsun Müzesi’nde sergilenen Kybele heykelcikleri, kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
Samun’un Atakum ilçesi Büyükoyumca Mahallesi Kurupelit mevkisinde 2009 yılında gerçekleştirilen kazılar, Amisos Antik Kenti’ndeki yerleşim hareketlerinin anlaşılmasında önemli bir rol üstlendi.
Kazılarda arkaik ve klasik dönemlere ait, adak amaçlı olduğu düşünülen Kybele tanrıça heykelcikleri ile çeşitli çanak çömlekler bulundu. Elde edilen bu buluntular, Samsun Müzesi’nde sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Amisos Antik Kenti’nin Tarihi
Müzede görevli arkeolog, uzun süredir Amisos Antik Kenti üzerinde çalışmalar yaptığını belirtti. Buluntuların, Samsun’daki kolonileşme süreci açısından önemli olduğuna dikkat çekti. “Buradaki kazı, Amisos Antik Kenti’nin MÖ 550’lerdeki ilk kolonizasyonuna ışık yakmakta. Miletli kolonistler tarafından bölgede yerleşimin hafiften başlaması, yerli halkla kaynaşmayla kentin temellerinin atıldığını gösteriyor.” dedi.
Ayrıca MÖ 437’de Sinop’tan gelen Atinalı kolonistlerin Toraman Tepe’de ikinci koloni bölgesini kurduğunu ifade etti. “Her iki lokalizasyon yerleşimini Amisos olarak adlandırmamız mümkün.” şeklinde konuştu.
Dini İnançların İzleri
Kazılarda ortaya çıkan buluntuların, Miletli yerleşimcilerin dini inançlarını sürdürdüklerini gösterdiğini vurgulayan arkeolog, “Kylix (bir tür kadeh) üzerine yazılı ‘Kybele için’ anlamına gelen Grekçe metinler bulduk. Bunlar aslında adak malzemeleri. Belli bir amaç için açılmış bir nevi seramik çöplüğü ya da adak çukuru içinde toplu olarak ortaya çıkmış.” dedi.
Kentleşmenin Temelleri
Kentin temellerinin o dönemlerde atıldığını belirten arkeolog, “Poloslu ve başı örtülü Kybele tanrıçaları, Miletli kolonistlerin dinsel inançlarını bu bölgede devam ettirdiğini, Kybele’ye tapınımlarını sürdürdüklerini göstermesi açısından önemli.” ifadelerini kullandı. MÖ 6. yüzyılın ortalarına tarihlenen buluntular, bu dönemde kentin bağlamında temellerinin atıldığını gösteriyor.
Arkeolog, eldeki verilere göre Samsun’da ilk kentleşme sürecinin Atakum bölgesindeki Çakalca-Karadoğan Höyüğü’nde başladığını aktararak, “Veriler, Samsun’da ikinci lokalizasyonun klasik dönemde başlayıp Helenistik dönemde zenginleşerek Bizans dönemine dek Toraman Tepe ile devam ettiğini göstermesi açısından önemli.” diye ekledi.
(AA)