TOBB ETÜ Tıp Fakültesi’nin düzenlediği “Konsültasyon ve Liyezon Sempozyumu”nda, ruhsal ve fiziksel hastalıklar arasındaki bağlantılar ele alındı. Uzmanlar, bu alandaki farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Gamze Gürcan, ruhsal hastalıkların fiziksel etkileri olduğu gibi fiziksel hastalıkların da ruhsal etkileri bulunduğunu açıkladı. Bu açıklama, TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı ve TOBB ETÜ Psikiyatri Topluluğu işbirliğiyle düzenlenen “Konsültasyon ve Liyezon Sempozyumu”nda yapıldı. Sempozyum, ruh sağlığının fiziksel hastalıklar üzerindeki etkilerini ele aldı ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından desteklendi.
Gürcan, konsültasyon ve liyezon psikiyatrisinin fiziksel hastalıklara eşlik eden psikiyatrik bozukluklar, psikososyal sorunların tanısı, tedavisi ve izlenmesi ile ilgilendiğini belirtti. Bu disiplinin, bireye biyopsikososyal bütünlük içinde yaklaşmayı hedeflediğini ifade eden Gürcan, “Ruhsal hastalıkların nasıl fiziksel etkileri varsa fiziksel hastalıkların da ruhsal etkileri var.” şeklinde konuştu.
Gürcan, sempozyumun, alana dair güncel bilgilerin paylaşılması ve alanın kurumsal kimliğinin oluşturulması açısından önemli bir katkı sağlayacağını umduğunu dile getirdi. “KLP yan dal yetkisinin verilmesi, tüm uzmanlık alanlarındaki hekimler, hemşireler, klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanlarının eğitimine olumlu etkiler sağlayacaktır.” dedi. Ayrıca, ruh halinin bedenden ayrı düşünülmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Gürcan, “Onkoloji hastasının tedavi sürecini takip ederken onun ruh halini anlamadan bu süreci takip etmeye çalışmak çok iyi olmaz.” diyerek, kronik ve fiziksel hastalıkların ruh halini etkilediğini vurguladı. “Sağlık alanında çalışan kişiler olarak bunu anlamamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Tedavi Süreçlerinde Psikiyatristlerin Rolü Önemli
Türkiye Psikiyatri Derneği ‘Konsültasyon ve Liyezon’ çalışma birimi koordinatörü Doç. Dursun Hakan Delibaş, konsültasyon ve liyezonun Türkiye’de henüz psikiyatrinin bir alt dalı olarak görülmediğini, sempozyumun bu konuda farkındalık oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Delibaş, birçok tıbbi hastalığın psikiyatristlerle ortak çalışılmadığı için tedavilerinin eksik kaldığını ifade etti.
Bu konudaki örnekleri dermatoloji, kardiyoloji ve kronik ağrı hastalıkları olarak sıralayan Delibaş, “Bu branşların psikiyatriyle ortak çalışması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisinin Önemi Vurgulandı
Ankara Üniversitesi Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kumbasar, insanın ruh ve beden bütünlüğü içinde değerlendirildiğini ve biyopsikososyal çevre etkileşimlerinin önemini vurguladı. “Ruh beden bütünlüğü içinde ve biyopsikososyal çevre etkileşimleri içinde insan bir bütündür.” dedi.
Prof. Dr. Kumbasar, konsültasyon ve liyezonun mutlaka yan dal olması gerektiğini, hastanelerde bu birimlerin kurulmasının hastalar ve hekimler için büyük faydalar sağlayacağını belirtti. “Böyle bir düzenlemenin hayata geçirilmesi hastalara ve hekimlere büyük faydalar sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)