1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara Savaşı’nın Gizemi Çözülüyor: Timur ve Bayezid Karşılaşmıştı

Ankara Savaşı’nın Gizemi Çözülüyor: Timur ve Bayezid Karşılaşmıştı

ankara savasinin gizemi cozuluyor timur ve bayezid karsilasmisti pRQNuT2H.jpg

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ekipleri tarafından sürdürülen arkeoloji çalışmaları, 1402 Ankara Savaşı’ndan kalma toplu mezarların izlerini gün yüzüne çıkarıyor. Büyük savaşta, Türk tarihinin en büyük hükümdarlarından Yıldırım Bayezid ve Timur karşı karşıya gelmişti.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, üniversiteleri tarafından Ankara Savaşı’ndan kalma toplu mezarda yürütülen arkeolojik kazıda buluntular üzerinde tarihlendirme yapıldığını açıkladı.

Albayrak, yaptığı açıklamada, tarihi kaynaklara göre Ankara Savaşı’nın 1402 yılında Ankara’nın Çubuk ilçesinde gerçekleştiğini, fakat bazı kaynaklarda bu savaşın Haymana veya Akyurt’ta olduğunun iddia edildiğini belirtti. Bu durumu aydınlatmak amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade eden Albayrak, savaşın Çubuk Ovası’nda, üniversitelerinin bulunduğu alanda yapıldığı tezlerinin bilimsel olarak da kanıtlandığını vurguladı.

Proje kapsamında 3 yıldır pek çok köyde arkeolojik veriler topladıklarını kaydeden Albayrak, “Köyün yaşlılarından bilgiler aldık. Yüzey araştırmalarımızda 1400’lü yıllara ait Osmanlı seramiği parçaları, birkaç tane ok ucu, at nalı, birkaç tane sikke ve zırh delici gibi materyaller bulduk. İncelemelerimizde toplam 10 tane toplu mezar olduğunu gördük.” dedi.

Çubuk Belediyesi’nin maddi desteği ile Hacettepe ve Gaziantep üniversitelerinden antropologların da destek verdiğini aktaran Albayrak, yüzeyden topladıkları kemiklerin ilk analizlerini kendi üniversitelerinde yaptıklarını açıkladı. Albayrak, analiz sonuçlarının savaşın Çubuk’ta yapıldığını kanıtlar nitelikte olduğunu belirtti.

Albayrak, “Bu analizlerde kimi kemiklerde kılıç kesikleri olduğunu ve cinsiyetlerinin erkek olduğunu tespit ettik. Tabii bize bu istediğimiz sonucu vermeyecekti. Bu yüzden tespit ettiğimiz 10 mezardan biri olan Kutuören köyündeki Şahveran mevkisinde çalışmalara başladık. Bu mezarda gerçekten çok ilginç bulgular elde ettik. Kesin sonuç alabilmek için karbon 14 yöntemi yapmamız gerekiyordu. Bunun için de TÜBİTAK’a analizler gönderdik. Toplam 7 analiz gönderdik. Bu analizlerden 5 tanesi kemiklerin çeşitli bölümlerinden, bir tanesi diş, bir tanesi de ahşap. Bu analizlerin sonuçları geldi ve sonuçlar gerçekten de bizim çalışmamızı doğrular nitelikliydi. Çünkü elde edilen rakamlar en yakın 1422 ve 1500 aralığına verilmekteydi.” şeklinde konuştu.

Karbon 14 yönteminde tam sonuç alamadıklarını belirten Albayrak, “Yani 1402 diyemiyoruz. Yaklaşık olarak 25 yıl ya da 50 yılık bir sapma oluyor. Bu da bizim savaşın burada geçtiğini, bu bölgede geçtiğini, buranın da bir toplu mezar olduğu düşüncemizi güçlendirmektedir. Ayrıca bu mezarda 20 tane yetişkin birey de tespit ettik. Yani savaşabilecek yetişkin bireyler var ve bunların hepsi erkek.” ifadelerini kullandı.

Nisan ayından itibaren kazılara kaldıkları yerden devam edeceklerini söyleyen Albayrak, üniversiteleri başta olmak üzere Çubuk Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle geri kalan 9 mezarda da yeni çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Savaşı’nın Gizemi Çözülüyor: Timur ve Bayezid Karşılaşmıştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir