Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türk milletinin asrın depremlerinde dayanışma ve paylaşma ahlakını sergilediğini belirtti. Erbaş, “Hiçbir karşılık beklemeden her türlü imkanını seferber etmiş, yalnız Allah’ın rızasını gözeterek depremzede kardeşlerimizin yardımına koşmuştur” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam Alimleri Vakfı tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenen ‘Afetler ve Buhranlar Anında Alimlerin Sorumlulukları’ konulu ‘Kendi Gök Kubbemiz Buluşmaları’ programına katıldı. Programda, Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde yer aldığına dikkat çekerek, Anadolu topraklarının tarih boyunca çeşitli büyüklüklerde depremlere maruz kaldığını ve 6 Şubat depreminin de bunlardan biri olduğunu vurguladı.
Devlet ve Milletin Fedakarlığı
Başkan Erbaş, Anadolu’da son yüzyılda 6 Şubat büyüklüğünde bir depremin yaşanmadığını ifade ederek, “Milletimiz bu ağır musibet karşısında birlik ve beraberlik içinde ortaya koyduğu azmin ve mücadelenin, sabrın ve metanetin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Devletimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız depremin meydana geldiği andan itibaren seferber olmuş, büyük bir fedakarlıkla yaraları sarmaya gayret etmiştir” dedi.
İhsan Bilincinin Önemi
Bir afetin yaralarını aşmak için ihsan bilincinin önemine değinen Başkan Erbaş, “Deprem için adeta seferber olan binlerce yüz binlerce insanımızın o ihsan bilincinin ne kadar güçlü olduğunu bu vesileyle bir kez daha görmüş olduk” şeklinde konuştu.
Kardeşlik Bilinci
Türk milletinin, “Hiçbir karşılık beklemeden” depremzede kardeşlerine yardım ettiğini belirten Erbaş, “İşte ihsan bilinciyle paylaşma ahlakı budur. Bunun içerisinde isar ruhu vardır, yani kardeşinin derdini kendi derdi gibi görme bilinci vardır.” ifadelerini kullandı.
Yardımlar Süreklilik Arz Etmeli
Depremin sebep olduğu yaraların tam anlamıyla sarılamadığını ifade eden Başkan Erbaş, “Tek bir kardeşimizin sıkıntısı, derdi kalmayıncaya kadar bu tavrı millet olarak sürdürmek zorundayız” dedi.
Dayanışmanın Milletin Karakteri
Başkan Erbaş, “Millet olmanın en bariz alameti, aynı acının etrafında kenetlenebilmek, aynı ideal uğrunda mücadele edebilmek ve aynı duaya ‘amin’ diyebilmektir” açıklamasında bulundu. Ayrıca, “Dayanışma, yardımlaşma, paylaşma ruhu milletimizin en bariz karakteridir. Nitekim aziz milletimiz bugüne kadar her türlü zorluğun, afet ve musibetin üstesinden bu ruh ile gelebilmiştir” dedi.
Bireysel ve Toplumsal Bilinç Oluşturma
Doğal afetlerin insana ağır sonuçlar yüklediğine dikkat çeken Başkan Erbaş, “Toplumu doğal afetlere karşı duyarlı hale getirecek çalışmalara daha fazla ağırlık vermeliyiz. Her türlü afete karşı bireysel ve toplumsal bilinç oluşturmak kesinlikle ihmal edilemez bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.
Programa, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş İl Müftüsü Abdurrahman Kotan, İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, vakıf üyeleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
(Haber Merkezi)