Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Ramazan Yılmaz, Ramazan ayının, beslenme ve yaşam alışkanlıklarının değiştiği bir dönem olduğunu ifade etti. Dr. Yılmaz, Ramazan ayında sıvı tüketiminin önemine vurgu yaparak sahura kalkmanın gerekliliğini belirtti.
Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Ramazan Yılmaz, sağlıklı beslenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve sahur arasında en az iki öğün tüketmenin önemine dikkat çekti. “İki vakit arasındaki zaman dilimin kısalması ve uykudan istifade etmek amacıyla sahurda yemek yenmemesi ya da sadece su içilmesinin yaklaşık 13 saat olan açlığı daha uzun sürelere çıkarmaktadır. Bu da gün içerisinde açlık kan şekerinin ani düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı sağlıklı bir oruç süreci için; süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmeli ancak aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması gerekmektedir.” dedi.
Sıvı Tüketiminin Önemi
İftar ve sahur arasında yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı nedeniyle halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve düzensiz tansiyon değerleri gibi sağlık sorunlarının yaşanabileceğini belirten Dr. Yılmaz, “Günde ortalama en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su içmeye bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade maden suyu veya komposto gibi şeker içeriği düşük sıvıları tüketmeye özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Yılmaz, sağlıklı bir Ramazan geçirmek ve bağışıklığı güçlü tutmak için oruç sırasında yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.” diyerek sözlerini tamamladı.
(Haber Merkezi)