Anadolu’nun kültürel mirası dünyaya açılıyor. Sakarya’da el dokuması halı ve kilimler, yurt dışındaki alıcılarla buluşuyor.
Sakarya’da, yıllardır sandıklarda saklanan el dokuması halı ve kilimler, artık yurt dışındaki tüketicilerle buluşuyor. 43 yaşındaki Uğur Özdemir, yaklaşık 10 yıl önce İsviçre’den memleketine döndükten sonra bu alana yönelmeye karar verdi. Özdemir, Anadolu’da el dokuması ürünlere verilen değerden yola çıkarak, bu değerli eserleri toplamak için yola çıktı.
Farklı bölgelerde saklanan halı ve kilimleri temin eden Özdemir, bu eserlerin bakımını yaparak, onları yurt dışına gönderiyor. El emeği göz nuru olan bu kilim ve halılar, Özdemir’in Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki dükkanında satışa sunuluyor. Ürünler, çevrim içi satış platformları aracılığıyla başta ABD, Kanada, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere birçok yere ulaşıyor.
Topladıkları Ürünleri Yurt Dışına Gönderiyor
Uğur Özdemir, sektöre girişini anlatırken, “Anadolu’yu karış karış gezerek el dokuması kilim ve halıları topluyoruz.” ifadelerini kullandı. Özdemir, bu ürünlerin geçmişten günümüze gelmiş olan değerine vurgu yaparak, “Geçmişte insanlar bunları aile bireylerine dokumuş, çeyizlik olarak saklamış. Biz ise kullanılmamış, neredeyse sıfır ürünler satıyoruz.” dedi.
Özdemir, sandıklardan çıkan halı ve kilimlerin Aksaray’da yıkama ve bakım işlemlerinden geçirildikten sonra satış için dükkanlarına getirildiğini aktardı. “Bu ürünlerin dokuması yaklaşık 80 yıl önce yapılmış. Kalitelerini artırmak için kendi bünyemizde bazı işlemler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
El Dokuma Kültürünün Önemi
Özdemir, çevrim içi satış ve sosyal medya aracılığıyla yurt dışındaki tüketicilere ulaşmanın kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade etti. Anadolu’nun farklı bölgelerine ait kendine has motiflerin, bazen onları şaşırttığını belirterek, “Anadolu’nun ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu bu ürünler gösteriyor.” dedi.
Dokumacılığın giderek azaldığına dikkat çeken Özdemir, el dokuması ürünlerin korunması ve bu kültürün yaşatılması gerektiğini vurguladı. “Bu ürünler tamamen doğal malzemelerden yapılıyor. Eski insanlar neden daha sağlıklı yaşamışlar? Çünkü kullandıkları ürünler doğal ürünlerdi.” diyerek, günümüzde modern ürünlerin peşinde koşanların aslında içeriği hakkında bilgi sahibi olamadıklarını ifade etti.
Özdemir, el eğirmesi iplerin ve el dokuması halı ile kilimlerin kullanılmasının önemine dikkat çekti.
(Haber Merkezi)