Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Ramazan Bayramı boyunca baklava satışlarında patlama bekleniyor. İlçede yaklaşık 300 ton lokum satılması öngörülüyor.
Safranbolu’da “Osmanlı’nın parmak izi” olarak bilinen lokum, safranlı, damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 30 farklı çeşidiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Safranbolu lokumlarının kilosu, çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. En çok tercih edilen çeşitler arasında fındıklı hindistan cevizli, çifte kavrulmuş ve safranlı lokumlar öne çıkıyor. Diğer lokum türlerine göre hafif ve katkı maddesi içermeyen bu lokumlar, boğazı yakmamasıyla da dikkat çekiyor.
Lokum üreticisi Erdinç Sezer, 4 günlük bayram tatilinin 9 güne uzatılmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti. Bayram tatilinin, Safranbolu turizminin en az olduğu dönemden çıkmalarını sağladığını ifade eden Sezer, “Bu haber bize müjde gibi geldi. 9 günlük tatilde hem ara tatilin de birleşmesiyle yoğun bir talep bekliyoruz. Biz hazırlıklarımızı yapmıştık zaten 4 günlük yapmıştık ama çalışmalarımız tabii aynı zamanda devam ediyor” dedi.
Sezer, “Safranbolu lokumu” denince akla hemen fındıklı hindistan cevizli lokumun geldiğini aktararak, “Bunun yanında çifte kavrulmuş lokum ve son zamanlarda safranlı lokum da tabii en çok tercih edilen ürünlerimizden. Bizim toplamda helva lokum olarak 30 çeşide yakın üretimimiz var ama ilk başta saydığım bu üç çeşit bizim en çok tercih edilen ürünlerimiz.” ifadesinde bulundu.
Safranbolu genelinde bayram süresi boyunca 250-300 ton lokum satılacağını tahmin eden Sezer, “Artık misafirlerimizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)