Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde, ülke genelinde sağlık okuryazarlığını artırmak amacıyla kapsamlı bir seferberlik başlatıyor.
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak, toplumun sağlık okuryazarlık düzeyini yükseltmeyi ve vatandaşların sağlık bilgilerine ulaşımını kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Atak, sağlık konusunda toplumun bilgi seviyesini artırarak bireylerin kendi sağlık süreçlerinde daha aktif roller almasını sağlamanın önemine vurgu yaptı. Sağlığın yalnızca bedensel bir sakatlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Atak, “Sağlık ruhsal, fiziksel ve zihinsel yönden iyi olma halidir. Bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Tam iyilik haline ulaşabilmek için bireylerin de sağlıkla ilgili sorumluluğunun farkında olması ve ona yönelik gerekli adımları atması, bu süreci çok ciddi anlamda güçlendirecektir.” dedi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun liderliğinde, Bakanlık, koruyucu, geliştirici ve üretici bir sağlık modeli ile yeni bir yaklaşım benimseyecek. En önemli hedeflerinden biri birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve toplumun koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik adımlar atmak olacak.
Sağlık Okuryazarlığında Yeni Bir Süreç Başlatılıyor
Atak, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü olarak sağlık okuryazarlığı konusunda etkili bir hamle gerçekleştirmek için yeni bir süreç başlatacaklarını ifade etti. Toplumun mevcut sağlık okuryazarlığı düzeyinin doğru bir şekilde belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Önceki “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörler” araştırmasının, atılacak adımlar için önemli bir çerçeve sunduğunu belirten Atak, “Toplumun sağlık okuryazarlık düzeyine dair elimizde artık somut veriler var. Bu bulgulardan hareketle yeni bir eylem planı hazırlığı içindeyiz.” dedi.
Bu yıl, 35 dış paydaşla toplumun aktif katılımını sağlayacak, herkesin sürece katkı sunabileceği kapsayıcı bir program başlatmayı planladıklarını belirten Atak, çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşım ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.
Sağlık Eğitimi Seferberliği
Atak, “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörler” araştırmasının 2018 ve 2024 yılı sonuçlarını karşılaştırdıklarında sağlık okuryazarlığı konusunda yüzde 15’lik bir artış gözlemlendiğini ifade etti. Ancak, bilgiye erişim olanaklarının artmasına rağmen bu bilgilerin günlük yaşamda uygulanması konusunda önemli bir mesafe kat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Güncel verilere göre, toplumda her iki kişiden birinin sağlık okuryazarlığı düzeyinin yetersiz olduğunu belirten Atak, “Bu tabloyu tersine çevirmek için sağlıkla ilgili güçlü ve kapsayıcı bir eğitim seferberliği başlatıyoruz.” dedi. Öğrencilerin bedenlerini tanımaları ve sağlıklarını koruma konusunda bilinçlenmeleri amacıyla öğretmenlerle birlikte sahada olacaklarını duyurdu.
Eczacıların Rolü ve Eğitim Programları
Atak, yeni eylem planının hastanelerle de ilgili olduğunu aktararak, sağlık kurumlarına başvuran vatandaşların sağlık çalışanları tarafından iyi bir rehberlik almasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Sağlık çalışanlarının, toplumun bilgiye erişimini artırmada önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti.
Ayrıca, sağlık sisteminin önemli halkalarından biri olan eczacıların da bu sürece dahil edilerek, toplumun sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitim programları düzenleneceğini vurguladı. Bakanlık bünyesindeki genel müdürlüklerin de sağlık okuryazarlığını artırmak için üzerine düşeni yapacağına dikkat çekti.
(Haber Merkezi)