Türk kuş bilimcileri, 2022 sonbaharı ve 2023 sonbaharında Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda halkalanarak doğaya salınan karabaşlı ötleğenlerin, Lübnan ve İsrail’de yeniden tespit edildiğini duyurdu.
Türkiye’de kuş halkalama çalışmaları, doğal göç yolları üzerinde bulunan çeşitli istasyonlarda devam ediyor. Bu istasyonlar arasında Samsun’daki Cernek, Iğdır’daki Aras, Ankara’daki Eymir, Antalya’daki Boğazkent ve İstanbul’daki istasyonlar yer alıyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte kuşların göç yolculuklarına başladığı günlerde, Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda hareketlilik gözlemleniyor. Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 8 yıldır faaliyet gösteren Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda, bugüne kadar 95 farklı türden 15 binden fazla kuş halkalandı. Kuşların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra, takılan özel halkalar sayesinde göç yolculukları takip edilebiliyor.
Bu çalışmalar çerçevesinde, 2022 sonbaharında halkalanan bir karabaşlı ötleğen, yaklaşık 712 kilometre mesafedeki Lübnan’da bulundu. Diğer bir karabaşlı ötleğen ise 2023 sonbaharında halkalandıktan sonra 873 kilometre uzaklıktaki İsrail’de yakalandı.
Eymir, Kuşlar İçin Önemli Bir Nokta
Hava sıcaklıklarındaki dalgalanmaların kuşların göçlerini kısa süreliğine etkilediğini belirten uzmanlar, Eymir’in kuşlar için kritik bir dinlenme ve beslenme noktası olduğunu vurguladı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Arzu Gürsoy Ergen, “Eymir, kuşlar için hem güvenlik hem de beslenme açısından önemli bir lokasyon.” ifadelerini kullandı.
Halkalama çalışmalarının bilimsel önemine değinen Ergen, kuşların ayaklarına Türkiye rumuzlu ve seri numaralı halkalar takılarak kimliklendirildiğini açıkladı. Kuşların bilimsel yöntemlerle yakalanarak türlerinin belirlendiğini, kanat ve kuyruk ölçüleri ile yağ bilgileri gibi verilerin toplandığını aktaran Ergen, bu işlemlerin bir dakikadan kısa sürdüğünü ve kuşların tekrar doğaya salındığını belirtti. Bu sayede kuşların hangi ülkelere gittiği, nerede konakladığı, ne kadar süre hayatta kaldığı gibi önemli verilere ulaşıldığı kaydedildi.
Yeni Türler ve Geri Bildirimler
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ayşenur Akgün, istasyonun 8 yıllık faaliyet sürecinde 95 türden yaklaşık 15 bin kuş halkalandığını ifade etti. İlkbahar göç döneminde ise şu ana kadar 43 türden 670’i aşkın kuş halkalandığını belirten Akgün, “Bu sezon ilk defa atmaca, bataklık kiraz kuşu, bataklık su yelvesi ve guguk gibi dört farklı kuş türü yakaladık.” dedi. Ayrıca, 2022 sonbaharında halkalanan bir karabaşlı ötleğenin Lübnan’da, 2023 sonbaharında halkalanan diğer bir karabaşlı ötleğenin ise İsrail’de bulunduğu bilgisi verildi.
(AA)