İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Ünal, Gerede’deki fabrika ve işyerlerinde iş güvenliği semineri veriyor. Verdiği seminerlerde iş güvenliğine ilişkin önemli bilgiler veren Mustafa Ünal, dün gazetemize bir ziyaret gerçekleştirerek, önemli detaylar aktardı.
Ünal, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun 30.06.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğinden bahsederek, kanunla birlikte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayan işverene ceza kesileceğini belirtti.
İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Ünal, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı iş kanununun 5. bölümü iş sağlığı ve güvenliği konularını 13 madde halinde ele almaktaydı. 6331 ise bu maddeleri biraz daha açan ve çıkacak olan yönetmeliklerle yapılabilecek düzenlemeleri yasaya taşıyan bir anlayışı gündeme getirmiştir. Öyle ki 6331 sayılı kanunda yer alan işverenlerin mesleki risk analizi yapma, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından eğitilmeleri, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ve bunların görevleri, işyerlerini tehlike sınıflarına ayırma gibi pek çok konu 4857 sayılı iş kanununda ve ilgili yönetmeliklerde vardı.
6331 sayılı İSG kanunu ile kapsam genişletilmiş olup, bir işçinin dahi çalıştığı kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini kapsamaktadır. Ancak 10 kişiden az çalışanın bulunduğu çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde İSG hizmetlerinin yerine getirilmesi için yapılacak masraflar, sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanacaktır.
6331 sayılı İSG kanunu ile tüm işverenlerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işverenlere idari para cezaları verilecektir. Bu cezaların bazılarını maddeler halinde belirtecek olursak; 1) İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulundurulmaması durumunda her bir kişi için 5000 TL ve devam ettiği her ay için aynı miktar idari para cezası, 2) Diğer sağlık personeli çalıştırılmaması 2500 TL, 3) Risk değerlendirmesi yapmayan işyerlerine 3000 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 TL idari para cezası, 4) Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli ölçümlerin yapılmaması durumunda 1500 TL idari para cezası verilecektir.
Bunların dışında acil durum planlarının hazırlanmamasında, iş kazalarının kayıtlarının tutulmamasında ve ilgili raporların düzenlenmemesinde, iş yerinde kazaların yol açabileceği potansiyel olayların incelenmemesi durumunda, her bir çalışana İSG eğitimi verilmemesi durumunda idari para cezaları getirilmiştir.
Kaizen İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak amacımız yapılan çalışmalarda, doğmuş ve doğabilecek iş kazalarının önlenmesidir. Faaliyette bulunduğumuz Bolu Merkez ve İlçelerindeki firmaların tehlike sınıflarına göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdamı, İSG eğitimlerinin verilmesi, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu, risk analizleri, acil müdahale eylem planları,kaldırma ve basınçlı kapların kontrolü ve uyguluk belgesinin düzenlenmesi gibi vb. konularda hizmet vermekteyiz.”