1. Haberler
  2. Sağlık
  3. GRİP CİDDİ TEHLİKE!

GRİP CİDDİ TEHLİKE!

Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, gribin hafif geçebileceği gibi ciddi seviyede de seyredebileceğini belirterek, “Mümkün olduğunca dinlenmek, vücut direncinin düşmesine neden olacak faaliyetlerden uzak durmak, yüksek ateşin neden olduğu sıvı kaybını önlemek için bol sıvı almak gerektir”dedi.

 Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, farklı iki hastalık olan soğuk algınlığı ve gribin ortak özellikleri bulunduğunu belirterek, “Soğuk algınlığının etkeni çoğunlukla ‘Rhinovirus’ adı verilen bir mikroorganizmadır, grip ise ‘Influenza’ virüsünün neden olduğu ve soğuk algınlığına kıyasla daha şiddetli seyreden bir enfeksiyondur. Bu virüsler solunum yoluyla ya da el sıkışma gibi direkt temas ile bulaşır”dedi.

drhsynGribin kış dönemlerinde salgınlara neden olan bir enfeksiyon olduğunu, hastalığın hafif ya da ciddi seyredebileceğini anlatan Dr. Yücel, “Soğuk algınlığında genel olarak boğaz ağrıları, hafif ateş, burunda tıkanıklık, akıntı, öksürük gibi yakınmalar olur. Yaklaşık olarak 3 ila 7 gün arasında iyileşir. Yılda ortalama 2 ila 4 kez, çocuklarda ise 3 ila 8 kez soğuk algınlığı ile karşılaşılabilir. Soğuk algınlığı nadiren bakteriyel sinüzit, orta kulak iltihabı ya da alt solunum yolu enfeksiyonları gibi başka ciddi sorunlara zemin hazırlayabilir. Grip ise genellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde salgınlara neden olan bir enfeksiyondur. Grip hafif geçebileceği gibi, ciddi seviyede de seyredebilir” diye konuştu.

Gribin çok kolay ve hızlı bulaşabilen bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Hüseyin Yücel, “Hastalığın öksürük veya aksırıkla etrafa saçılan damlacıklar ile hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile doğrudan temas edilmesi ile bulaşma veya hasta kişilerin ağız ve burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar yoluyla bulaşması mümkündür. Belirtiler olarak yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, bitkinlik, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, aksırık, gözlerde kızarma ve akma sayılabilir. Grip ve soğuk algınlığı, benzer özellikleri sebebiyle karıştırılabilmektedir” dedi.

Gribin bazı kişilerde ağır seyredebileceğini de ifade Yücel, “Yaşlılar, çocuklar, kalp hastaları, KOAH hastaları, şeker hastaları ve bağışıklık sisteminin baskılandığı kişiler normal popülasyona kıyasla daha fazla risk altındadır. Grip hastalığının taşıdığı en önemli risk, nadir de olsa gelişebilen pnömoni yani zatürree hastalığıdır. Grip, yaşamı tehdit eden bir hastalık olmamasına karşın pnömoni çok ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tıbbi gözlem altında tedavi edilmelidir” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GRİP CİDDİ TEHLİKE!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir