İSTANBUL (AA) – Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SANERC) ile Koç Healthcare iş birliğiyle Hemşirelik Haftası Sempozyumu düzenlendi.
Koç Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının sarılmasında yine en ön sıralarda yer alan hemşireler, bütün dünyada sağlık sisteminin omurgasını oluşturuyor.
Bu kapsamda, Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, SANERC ve Koç Healthcare iş birliğiyle düzenlenen, dünyanın farklı şehirlerinden sağlık çalışanlarını, öğrencileri ve uzmanları bir araya getiren sempozyumun bu yılki teması, “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” olarak belirlendi.
Çevrimiçi olarak gerçekleşen sempozyumda, Türkiye'den ve uluslararası alandan sağlık profesyonelleri gelecek için önerilerini paylaştı.
Farklı ülkelerden örneklerin, saha görüşmeleri ve deneyimlerin aktarıldığı etkinlikte, küresel sağlık alanında hemşirelerin oynadığı role vurgu yapıldı.
Canlı yayınlanan sempozyum, Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan sağlık çalışanları tarafından da takip edildi.
– “SANERC aracılığı ile meslektaşlarımıza en güncel bilgilerle ulaşabilmekteyiz”
Açıklamada sempozyumdaki açılış konuşmasına yer verilen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve SANERC Kurucusu Semahat Arsel, Türkiye'de ve dünyada her koşul altında büyük fedakarlık altında çalışan hemşirelerin Hemşirelik Haftası'nı kutladı, hemşirelerin mevcut çalışma koşullarının iyileştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Koç Üniversitesi Emeritus Profesörü Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakçı da hemşireliğin, “insanın var olduğu her yerde, doğumdan ölüme kadar gereksinim duyduğu bir el” olduğunu belirterek, son dönemin hemşirelik mesleğine olan gereksinimi bir kez daha gözler önüne serdiğini hatırlattı.
Ocakçı, “Ne mutlu bizlere ki Koç Üniversitesi'nde Sayın Semahat Arsel Hanımefendi'nin olağanüstü desteği ile bu eğitimi verebilmekte, SANERC aracılığı ile Türkiye’nin her köşesinde çalışan hemşire meslektaşlarımıza en güncel bilgilerle ulaşabilmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ da sağlık sisteminin, tüm dünyada sağlık çalışanlarının yaklaşık yarısını oluşturan hemşirelerin omuzlarında yükseldiğine rakamlarla dikkati çekti.
Dünyada sayıları 27,9 milyon olan hemşirelerin yüzde 59'luk bir yüzdeyle sağlık çalışanlarının en büyük kısmını oluşturduğunun altını çizen Karadağ, 2030'a kadar öngörülen yeni personel ihtiyacının 7-8 milyonun üzerinde olduğunu aktardı.
Sempozyuma katılan Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) Başkanı Dr. Pamela F. Cipriano da sağlık çalışanı sayısının tüm dünyada artırılması gerektiğini ve bu alanda istikrarlı bir büyüme elde edilmesi için acil müdahaleye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hemşireler, tüm dünyada 30 milyon kişiye yakın bir topluluktan oluşan sağlık çalışanlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Buna rağmen pek çok ülkede hala sayıca yetersiz kalan hemşireler, özellikle ihtiyacın yoğun olduğu ülkelerdeki çalışma koşulları sebebiyle farklı ülkelere göç veriyor.
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencilerinin araştırmasına göre, en fazla hemşire göçü veren ülkeler Hindistan, Filipinler, Çin, Kore ve Afrika olarak sıralanıyor.
Yüksek gelirli ülkelerde her 10 bin kişiye düşen hemşire/ebe sayısı 84 iken Afrika gibi ülkelerde bu rakam 11'e kadar inebiliyor.