Yaygın olarak görülen bir durum olan göz altı morlukları, gözün alt kapağında ortaya çıkan koyu halkalanmalara denir. Hem kadınlarda hem erkeklerde yaygın olarak görülmektedir. Bazı kişilerde göz altı morluğu ile beraber göz altı torbası oluşumu da görülmektedir.
Göz Altı Morlukları Neden Oluşur?
Göz altı morluklarının oluşumunu tetikleyen birçok farklı etmen bulunmaktadır. Bu etmenlerin arasında genetik olanlarla beraber kişinin yaşam şekline, beslenmesine, iş yüküne bağlı olarak da bulunmaktadır.
Uykusuzluk, göz altı morluğunun görülme nedenlerinin en başında gelmektedir. Uykusuz kalındığında cilt altında yer alan koyu dokuların ve kan damarlarının öne çıkması söz konusu olmaktadır. Cildin normalden daha soluk gözükmesi, göz altlarının da olduğundan daha koyu gözükmesine sebebiyet vermektedir. Göz altında sıvı birikimine de neden olan uykusuzluk, bu sayede göz altı şişliklerine de neden olmaktadır. Göz altı şişkinliklerinde ılımış yeşil çay poşeti gözlere koyularak on dakika kadar beklenmesi önerilmektedir. Buz ile masaj yapmak da soğuk etkisinden dolayı şişiklere iyi geldiği bilinmektedir.
Televizyon, bilgisayar gibi ekranlara mavi ışık filtreli gözlük kullanmadan yoğun bir süre bakmak, göz altı morluklarına neden olmaktadır. Gözlerin yorgun gözükmesine de sebep olan bu durum, gözlerin etrafının gerilmesine de sebep olur. Oluşan bu gerginlik, kan damarlarının genişlemesine ve göz altı morluğu oluşumuna yol açar. Yaş da göz altı morlukları sebepleri arasında gösterilmektedir. Cildin esnekliğini kaybetmesi ve kolajen miktarının azalması yaşa bağlıdır. Cilt yaşlandıkça incelmekte ve kan damarları yüzeye yaklaşmaktadır.
Alerjik reaksiyonlar da göz altı morluğu sebepleridir. Diğer etmenlere göre daha az sebep olmaktadırlar. Alerjik reaksiyon sonucu salgılanan histamin, gözlerde kuruluk, kaşıntı, şişlik ve morluğa sebep olmaktadır. Vücuda yeterli sıvı almama da göz altındaki morluk görünümünü arttırmaktadır.
Tüm bu etmenlerin dışında göz altı morluğu genetik de olabilmektedir. Anne babada görülen göz altı morluğunun genetik olarak nesline geçmesi beklenmektedir.
Göz Altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir?
Göz altı morluklarının görünümünü azaltmak için uygulanan bazı tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; kimyasal peeling, cilt yenileyici lazer tedavileri, göz altında incelmiş deride pigmentasyon işlemleri, göz altındaki çökük görüntü için yapılan dolgu işlemleri, yağ enjekte edilmesi bu yöntemlerden bazılarıdır.
Göz Altı Morlukları Geçirmek İçin Evde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Göz altı morlukları tedavisi için ev ortamında uygulanması hedeflenen pek çok yöntem geliştirilmiştir. Uyku morlukların başlıca sebeplerinden olduğundan, yeterince uyumanın ve yastığı yükselterek yatmanın morlukları azaltacağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Soğuk kompres uygulamak da hem şişliklere hem de morluklara iyi geldiği bilinen bir yöntemdir. Göz altlarına Hindistan cevizi yağı sürerek masaj yapmak, salatalık koyarak beşer dakika bekletmek, çay poşetlerini ılıdıktan sonra göz kapaklarına koyarak bekletmek de morlukları azaltmak adına kullanılan yöntemlerdendir.
(Haber Merkezi)