Sukulent özellikle bakımı kolay olması yüzünden çok tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Genelde kaktüs ile karıştırılmasına rağmen kaktüsten farklıdır. Ancak temel olarak kaktüs ile benzerlik de taşımaktadır. Sukulent bakımı kolay olmasına rağmen belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Sukulent Nedir?
Sukulent esas olarak kaktüs ailesine mensup olan bir bitkidir. Sukulentin kaktüsten ayrılmasını sağlayan en önemli özelliği ise dikensiz yapıda olmasıdır. Başka bir deyişle sukulent dikensiz kaktüs olarak da bilinmektedir. Sukulent kelime anlamı olarak öz suyu olan anlamına gelmektedir. Bu isim de kendisine suyu içinde depolamasından gelmektedir. Genelde yaşam alanları genelde çöl gibi yüksek sıcaklık ya da düşük yağış alan bölgeler olmaktadır. Aynı zamanda sis ve çiğ gibi çok kısıtlı su kaynakları sayesinde doğada yaşamda kalabilirler.
Botanik açıdan bakıldığında sukulent ailesine ait pek çok tür bulunmaktadır. Bazıları suyu depolardan bazılarının su depolama özelliği yoktur. Özellikle aloe vera olarak bilinen bitki de temelde bir sukulenttir. Sulu ve kalın et yapısına sahip olan sukulentler şirin görünümleri sayesinde günümüzde dekoratif amaçlar için tercih edilmektedir. Aynı zamanda bakımı da kolay olduğu için ortamın daha güzel bir görünüme sahip olması için yardımcı olurlar.
Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?
Sukulent bakımı diğer çiçeklere göre oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Sukulent bakımında ise belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Sukulent nemsiz, kuru ve sıcak havaları sevmektedir. Özellikle yavaş büyüdüğü için kısa sürelerde gelişme de göstermemektedir. Aynı zamanda sukulentler ışığı çok severler ve bolca güneş ışığı almak durumundadırlar. Buna göre günde en az 6 saat ışık alması gerekmektedir. Ama daha fazlası kendisi için sorun olacaktır.
Sukulent bakımı için de en önemli nokta bu noktadır. Olabildiğince az sulanmalıdır ve ışık miktarının da fazla olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda mevsim geçişlerinde de sıvı besin kullanımı için uygundur. Sıvı besinler, bitkinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri de almasını sağlayacaktır. İç alanda yetiştirilen sukulentler zamana bağlı olarak toz toplayabilir. Aşırı olmayacak şekilde yumuşak bir fırça yardımı ile bu tozları toplamak yararlı olacaktır.
Sukulenti sulamak için de toprağından ya da tabağında sulama yöntemi seçilmelidir. Sulama yapılması esnasında bitkiye su değdirmemeye dikkat edilmeli ve aşırı sulama da yapılmamalıdır. Sukulentler çok dayanıklı oldukları için susuzluğa karşı direnç göstereceklerdir. Ancak onların da sulanmaları gerektiğinden bunun ihmal edilmemesine dikkat edilmelidir.
Sukulent saksı değişimi için ise başlangıçta küçük saksılar ideal olacaktır. Sukulent kökleri küçük olduğundan küçük saksılarda rahatlıkla yetişebilirler. Ancak büyük hale gelmesi durumunda, saksının altından kökler çıkmaya başladığında bu durumda sukulentin saksı değişim zamanı gelmiştir. Sukulentin büyüme hızına eş değer olarak bir ya da iki boy büyük saksıya aktarabilirsiniz. Aktarma yapma esnasında fazladan bir çaba göstermeye gerek yoktur.
(Haber Merkezi)