İSTANBUL (AA) – Banvit BRF, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği Akıllı Çocuk Sofrası (AÇS) projesi kapsamında farkındalık yaratma ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.
Banvit BRF'den yapılan açıklamaya göre, AÇS danışmanlarından eğitim bilimci ve akademisyen Dr. Özgür Bolat, çocuklara yeni yiyeceklerin nasıl sevdirileceğiyle ilgili araştırma sonuçlarını paylaştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bolat, çocukların farklı yiyeceklere direnç gösterebileceğine dikkati çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Ebeveynler sağlıklı bir yaşam için çocukların farklı yiyecekleri yemesini ister ama genellikle çocuklar daha çok tatlı yiyecekleri ve kendilerine daha tanıdık gelen tatları tercih ederler. Hatta bazı çocuklar sadece köfte ve patates yemek ister. Farklı yiyeceklere direnç gösterebilirler. Bu soruyu yanıtlamak için araştırmacılar Prof. Leann Lipps Birch ve Diane Wolfe Marlin, 2 yaşındaki çocuklarla bir deney tasarlıyor. Deneyde çocuklar iki gruba ayrılıyor. Birinci gruptaki çocuklar 26 gün boyunca 5 farklı peynir çeşidine farklı oranda maruz bırakılıyor. Bir çocuk, bir peynir türüne 20, bir başka türe 15, bir başka türe 10 ve bir başka türe 5, başka bir türe de 0 defa maruz bırakılıyor. Her çocuk için maruz bırakılan yiyecek ve bırakma sayısı farklılaşıyor.”
Bolat, ikinci gruptaki çocukların aynı sürede 5 adet meyveye aynı mantıkla, farklı sayıda ilk prosedürdeki gibi maruz bırakıldığını belirterek, “Daha sonra her çocuğa 10 farklı durumda, deneyde kullanılan 5 peynir ve 5 meyve çeşidi olmak üzere 10 yiyecek aynı anda sunuluyor ve hangi çocuğun hangi yiyeceği daha çok seçeceği tespit ediliyor. Araştırma sonucu gösteriyor ki bu 10 denemede bir çocuk en çok hangi yiyeceğe maruz bırakıldıysa, onu daha çok seçiyor. Örneğin, bir çocuk 20 defa elmaya, 5 defa muza maruz bırakıldıysa, elmayı daha çok seçiyor. Bu sonuçlar açıkça gösteriyor ki çocuğun bir tada maruz kalma sıklığı, o tadı tercih etme ihtimalini yükseltiyor.” bilgisini verdi.
Dolayısıyla çocuğun bir yemeği tanıması, sevmesi ve yemesi için, o yemeğe mümkün olduğu kadar çok maruz kalması gerektiğini aktaran Bolat, “Çocuk yemek masasında bu yemeği ne kadar çok görürse, onu yeme ve sonrasında da sevme ihtimali o kadar artacaktır.” ifadelerini kullandı.