1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bolu’nun Toprağından Fışkıran Hazine: Dünya Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti

Bolu’nun Toprağından Fışkıran Hazine: Dünya Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti

il tarim 1

Bolu’nun Gizli Hazinesi: Çömlek Patlatan Pirinçle Tanışın

Bolu’nun Seben ve Kıbrıscık ilçelerinin sınırında konumlanan Çeltikdere köyü, Türkiye’nin en kaliteli pirinçlerini üretmeye devam ediyor. Yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen ve “çömlek patlatan pirinç” olarak bilinen bu eşsiz ürün, bölgede büyük talep görüyor.

bolu pirinc 2

Emine Demir, köyde yetiştirilen pirinçle ilgili şunları söylüyor: “Bu pirinç çömlek patlatır. Bir kilogram pirinç, tencerede 3 kilogram olur. Isıtıp ısıtıp yiyebilirsin. Bozulma yapmaz. Doğal, yerli pirinç.”

Geleneksel Lezzet: Çeltikdere’nin Ünlü Çömlek Patlatan Pirinci

Çeltikdere pirinci, köylüler tarafından “karakılçık” olarak da biliniyor. Kara pirinç olarak adlandırılan bu özel tür, çömlek patlatma özelliği ve benzersiz lezzetiyle biliniyor. Üreticiler, pirinci geleneksel yöntemlerle ekerek, mayıs ayında başlayan zahmetli bir hasat sürecini tamamlıyorlar. Tarlalarda yapılan biçme, bağlama ve kurutma işlemleriyle elde edilen ürün, pazarda yoğun ilgi görüyor.

bolu pirinç

Demir, hasadın zahmetli olduğunu belirtiyor: “Tarlalara ekimi mayıs ayında başlar, ekim ayında da hasadını yaparız. Orakla biçeriz, bağlarız, biçerdövere atarız, ardından kuruturuz. Bu işlemler bir ay sürer. Sonra pazara getiririz. Pazarda şu anda 70 liraya satıyoruz. Tazesi belki 100 liradan satışa sunulur. Kendi tarlalarımızın ürünü.”

Çömlek Patlatan Pirinç: Sağlıklı, Lezzetli ve Geleneksel Bir Zevk

bolulu ciftciler pirinc hasadi 3

Pazarda sattıkları ürünlerle geçindiklerini söyleyen Demir, “Çarşamba günleri pazar alanına geliriz. Salı günü bağımızdaki bahçemizdeki ürünleri toplarız, çarşamba günü buraya getiririz. Tek gelir kaynağımızı pazarda sattığımız ürünlerden elde ediyoruz. Yağ, yoğurt, üzüm, pirinç satarız. Hayvancılıkta yapıyoruz. Bunlarla geçiniyoruz. Bu sene 10 dönüm kara pirinç ektik. 10 dönümden 2 ton pirinç çıkar. Fiyatı yeni 70 lira oldu” diyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’nun Toprağından Fışkıran Hazine: Dünya Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir