Kocaeli’de vatandaşlar, kış aylarında bağışıklıklarını güçlendirmek için turşuya yöneliyor. Lahana ve sarımsak turşusu en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
Kocaeli’de havaların soğumasıyla birlikte, vatandaşlar hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek amacıyla doğal antibiyotik arayışına girdi. Bu süreçte turşucuların kapıları, kış aylarının getirdiği mevsimsel hastalıklara karşı bir çözüm sunuyor.
Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte, yüksek antioksidan içeriğiyle bilinen turşulara olan ilgi artış gösterdi. En çok tercih edilen turşular arasında kilogram fiyatları 180 TL olan lahana, mor lahana ve salatalık turşusu bulunurken, kilogram fiyatı 230 TL olan sarımsak turşusu da sıklıkla talep ediliyor.
“Gariban Antibiyotiği”
İzmit’teki turşu dükkanında hizmet veren Halil Arslan, “Yaklaşık 3 yıldır İzmit Merkez’de halkımıza hizmet veriyoruz. Turşularımızı Bursa Gedelek’te kendi imalathanemizde üretiyoruz. Ürünlerimiz doğal ve organiktir. Turşularımızın fiyatları şu anki ekonomiye ve kalitemize göre gayet uygun. Çoğu turşumuzun kilogramı 180 TL’den başlıyor. Kendi özel üretimimiz olan bamya, sarımsak ve erik turşularının fiyatı bu sebzeler de pahalı olduğu için kilogram fiyatı 230 TL. Vatandaşlar fiyatlarımızı pahalı bulmuyor. Sadece emekli vatandaşlarımız alırken zorlanıyorlar ama gariban antibiyotiği, doğal antibiyotik olduğu için turşuyu tercih ediyorlar” dedi.
Kış Aylarında Artan Talep
Şu anda tezgahında 30 çeşit turşu bulunduran Arslan, “Özellikle kış aylarında rağbet gören turşularımız sarımsak, beyaz ve mor lahana, erik turşuları. Kış aylarında daha fazla rağbet görmelerinin sebebi, sarımsak turşusunun içinde daha fazla faydalı maddeler olması. Beyaz lahana turşusu bağırsak sorunlarına çok faydalı. Mor lahana turşusu unutkanlığa birebir, bağışıklığı güçlendiriyor. Yaz aylarına oranla kış aylarında müşterilerimiz bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için turşuya daha çok rağbet gösteriyor” diye belirtti.
Meyvelerden de turşu yaptıklarını ekleyen Arslan, “Diğer turşuculardan farklı olarak kivi, muz, çilek, portakal gibi her meyvenin turşusunu yapıyoruz fakat meyve turşularının satışı yok, onları hobi olarak yapıyorum” şeklinde konuştu.
(İhlas Haber Ajansı)