1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara Çubuk Turşusu’nun Sırrı: O Türkiye’nin ‘Yeşil Altın’ı

Ankara Çubuk Turşusu’nun Sırrı: O Türkiye’nin ‘Yeşil Altın’ı

ankara cubuk tursusunun sirri o turkiyenin yesil altini XfCbqcqa.jpg

Ankara’nın Çubuk ilçesinde üretilen ve “yeşil altın” olarak nitelendirilen Çubuk turşusu, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde sofralara lezzet katmaya devam ediyor.

“İç Anadolu’nun Çukurovası” olarak bilinen verimli arazilerde üretilen Çubuk turşusu, Ankara Kalkınma Ajansı ve belediye ortaklığıyla kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde hazırlanıyor. Yaz döneminde üretilen turşular, sonbahar ve kış aylarında raflarda yerini alarak satışa sunuluyor.

Çubuk Turşusu Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Çubuk turşusunun 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret aldığını ve Avrupa Birliği’ne de tescil başvurusu yapıldığını belirtti. Demirbaş, turşunun lezzet sırrının yerel malzemelerden kaynaklandığını vurgularken, 40 farklı turşu türü ürettiklerini söyledi. Salatalık, lahana, patlıcan gibi çeşitlerin yoğun talep gördüğünü belirtti.

Çubuk Turşusu Dünya Pazarında

Demirbaş, Çubuk turşusunun ABD, Rusya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan gibi 15 ülkeye ihraç edildiğini ve Türkiye genelinde de satışının yapıldığını ifade etti. Hedeflerinin Çubuk turşusunu bir dünya markası haline getirmek olduğunu belirten Demirbaş, turşu üretiminde yüzde 80 oranında salatalık tercih edildiğini söyledi.

Doğal Yöntemlerle Üretim ve Eğitim

Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde görev yapan Gülden Tosun, doğal yöntemlerle turşu üretimi yaptıklarını ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Gıda Bölümü öğrencilerinin burada uygulama eğitimleri aldığını söyledi. Tesiste laboratuvar çalışmalarıyla turşunun faydalarını artırmaya çalıştıklarını belirten Tosun, mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerden turşu yapıldığını kaydetti.

Talebe Göre Yeni Türler Üretiliyor

Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ilk olarak Çubuk’ta yetiştirilen salatalıklarla başlayan turşu yapımını, gelen talepler doğrultusunda diğer sebze ve meyvelerle çeşitlendirdiklerini söyledi. Benli, yıllık 200 ton turşu satışının yapıldığını ve salatalık turşusunun kilogram fiyatının 100 liradan başladığını belirtti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Çubuk Turşusu’nun Sırrı: O Türkiye’nin ‘Yeşil Altın’ı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir