Ankara’nın Çubuk ilçesinde turşu kurulum çalışmaları sürerken, yerel kadınlar tarlalarında ürettikleri sebzelerle kış hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Domates, salatalık, kabak, fasulye ve elma gibi çeşitli ürünler, kış için tüketime hazır hale getiriliyor.
Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, bu yılki rekoltenin yüksek olduğunu belirterek, “Çiftçilerimiz bu yıl verdiğimiz desteklerle ekim alanlarını daha da genişletti. Salatalık hasadımız devam ederken, bir taraftan da lahana, kelek, pancar gibi 30 çeşide yakın turşumuzun kurulum süreci başladı. Özellikle salatalık turşularımız yenmeye hazır hale geldi.” dedi.
Fatma Yüceer, geçimini kışlık ürünler yapıp satarak sağladığını ifade ederek, bahçesinde yetiştirdiği sebzelerden turşu ve salça gibi kışlık ürünler hazırladığını aktardı. Salça yapım sürecine dair bilgi veren Yüceer, “Domatesimizi bahçeden toplayıp getirip temizliğini yaptıktan sonra üçe, dörde bölerek poşetlerde veya bidonlarda fermente ediyoruz. 3-5 gün yumuşamasını sağlıyoruz. Sonra süzgeçlerden geçiriyoruz. Domatesleri ocaklarımızda bir miktar kaynatarak kıvam almasını sağlıyoruz. Ondan sonra güneşe dökerek gün kurusu olarak kurutup yemeklerimizde yiyoruz. Salçada kaya tuzundan başka hiçbir şey kullanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Alije İmdat ise turşuluk salatalıkları toplayıp yıkadıktan sonra kavanoza koyduklarını belirterek, “Yeşil sivri biber, sarımsak, dereotunu koyduktan sonra sirkeli ve tuzlu suyunu dolduruyoruz. Serin ve karanlık bir yere koyuyoruz. Yaklaşık 1,5 ay içinde yenmeye hazır hale geliyor. Çubuk turşusunun püf noktası, tüm ürünlerinin ilçede yetişmesi ve doğal olmasıdır.” açıklamasında bulundu.
(Haber Merkezi)