Bilecik’in kış aylarının vazgeçilmezi Kavurga, yöresel baharatlar ve özenle seçilmiş etlerle hazırlanıyor. Bu eşsiz lezzeti keşfedin ve kış soğuklarına karşı içinizi ısıtacak bir deneyim yaşayın.
Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan “kavurga”, kadınların bir araya gelerek imece usulüyle hazırladığı geleneksel bir yiyecek. Üyük köyünde, genç yaşlı demeden kadınlar, köy meydanında toplanarak buğdaydan elde ettikleri bulgur ve susamı değirmen taşında öğütüyor, ardından mısır ekleyerek kavuruyorlar.
Kavurganın hazırlanma sürecinde, dibek taşında yaklaşık 1,5 saat tokmaklarla dövülerek un haline getirilen yiyecek, şekerle karıştırılarak tüketiliyor. Kış aylarında dost meclislerinin en sevilen ikramlarından biri olan kavurganın yapımında yardımlaşma ve dayanışma ön plana çıkıyor.
Geleneklerin Sırrı
Köyün 65 yaşındaki sakini Meliha Üyük, geçmişte büyüklerinin dibek taşında kavurga hazırladığını hatırlatarak, “Kavurga esas kar yağarken dövülür. Kavurga veya bulgurluğu imece usulü yaparız, biraz güç isteyen bir iş. Tokmak her ne kadar fazla ağır olmasa da devamlı vurduğumuz için yoruluyoruz. Tokmakla döverken türküler ve maniler söyleyerek eğleniriz. Anneannem kışın kavurgayı soba başında çayla yerken masallar anlatırdı. Bu geleneğimiz bizim için bir kış çerezi niteliğinde.” dedi.
55 yaşındaki Ayten Ergün, doğup büyüdüğü köyünden hiç ayrılmadığını belirtti. Kendi ürettikleri susam, bulgur ve mısırla kavurga hazırlamanın zorlu ama tatmin edici bir süreç olduğunu ifade eden Ergün, “Sonunda güzel bir lezzet ortaya çıkıyor. Bu lezzeti özellikle kışın misafirlerimize ikram etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Köye 41 yıl önce gelin olarak gelen 58 yaşındaki Ayşe Arısoy ise, geleneksel kavurganın köyün geçmişiyle olan bağını koruduğunu vurgulayarak, “Kavurga, kış aylarının sohbet yiyeceğidir. Geçmişten gelen bu mirasın bizden sonraki nesillere de aktarılmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)