1. Haberler
  2. Genel
  3. Çankırı’da Olumsuz Hava Koşulları Arıcılığı Vurdu

Çankırı’da Olumsuz Hava Koşulları Arıcılığı Vurdu

cankirida olumsuz hava kosullari ariciligi vurdu WXPfKMNi.jpg

Çankırı’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava şartları, arıcıların beklediği bal rekoltesinin düşmesine neden oldu. Arıcılar, gelecek sezon için eski verimlerini yakalamayı umuyor.

Hayvansal üretimin önemli bir parçası olan arıcılık, Çankırı’da yaklaşık 55 bin kovan ve 600 civarında yetiştirici ile sürdürülen bir faaliyet. Ancak bu yılki olumsuz iklim koşulları, arıların nektarlı bitkilerden faydalanmasını engelledi ve bal üretiminde büyük bir düşüş yaşandı. Çiftçiler, bahar aylarından gelecek umut dolu havaları bekliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İnşallah, en az zarar ve kayıp ile bu kışı atlatıp önümüzdeki sezonda üreticilerimizin kazanacağı bir ortamda sahaya çıkmalarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Arı Yetiştiricileri İçin Bilinçli Yaklaşımlar

Dr. Hüseyin Düzgün, arı yetiştiricilerinin hayvansal üretimde en bilinçli kesim olduğunu belirterek, “İlimizde hayvansal üretim içerisinde arıcılık, ciddi bir öneme sahiptir. Ortalama 55 bin kovanımız ve yaklaşık 600’de yetiştiricimiz vardır. Arı yetiştiricilerimiz, yetiştiriciler arasında en bilinçli olan kesimi temsil etmekteler. Bu sene maalesef arı yetiştiricileri için çok arzu edilen bir iklim olmadı” dedi.

Hava koşullarının arı yetiştiriciliği üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayan Düzgün, “Kış dönemi, arıların kovanda en az hareket edeceği dönem olmalı. Bu yüzden bahar dönemine kadar çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. İklime ve hava şartları arı yetiştiriciliği için uygun olmadığı için kayıplarımızın olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Arı Yetiştiricilerinin Umutları

Arı yetiştiricisi Mehmet Özdemir, “İlkbahar’da çiçeklerin açmasıyla birlikte balda verim çok güzel oluyordu. Ama son zamanlardaki iklim şartlarından dolayı verim alamıyoruz. Arıyı doğal ortamında akışına bırakıyoruz. Sadece beslenme aşamasında şerbet veriyoruz” dedi.

Özdemir, “İyi verim almak üreticinin elinde değil. Sürekli şerbet ve glikoz versek verim alırız ama organik olmuyor. Arılar çitaları bile tam dolduramıyorlar. Masrafımızı kurtarıyor ama fazlada kar etmiyoruz. İnşallah seneye mevsimler istediğimiz gibi giderse güzel bal elde ederiz. Tek temennimiz bu” diye ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı’da Olumsuz Hava Koşulları Arıcılığı Vurdu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir