1. Haberler
  2. Genel
  3. Düzce’de Kilosu 600 Bin Liralık Ürün Yetiştiriliyor: Safranbolu’ya Rakip Geldi

Düzce’de Kilosu 600 Bin Liralık Ürün Yetiştiriliyor: Safranbolu’ya Rakip Geldi

Düzce'de safan üretimi

Düzce’de üç arkadaş, fındık ve mısır üretimine alternatif olarak bir dönüm araziye safran soğanı dikerek yeni bir girişimde bulundu. Bu girişimle Kasım ayına kadar 350-400 gram safran hasadı yapmayı planlıyorlar.

Düzce, Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olup, özellikle fındık üretimiyle tanınıyor. Düzce’de tarımla uğraşan Murat Yılmaz, Nurettin Yılmaz ve Tuncer Yılmaz isimli üç arkadaş, bu geleneksel ürünlerin yanı sıra safran yetiştiriciliğine de yönelmeye karar verdi.

Traktörle hazırlanan tarlaya safran soğanları ekildikten sonra, üç arkadaş yeni tarım yöntemlerini denemeye başladı.

“İlgi Alaka Gerektiriyor”

Tuncer Yılmaz, bu girişimin arkasındaki motivasyonunu şöyle açıkladı:

“Beni aslında bu işe teşvik eden bir arkadaşım Artvin’de bu işe başladı. Ben de diğer insanlar gibi sadece Safranbolu bölgesinde yetişeceğini düşünmüştüm. Ama sonra yaptığım görüşmeler sonucunda Eskişehir’de bir girişimcinin yaptığını, Aydın’da bir girişimci ile görüştüm onun yaptığını hatta 60 rakımda bu işi yaptığını öğrendim.

Askerlik arkadaşım Nurettin (Yılmaz) ile görüştüm daha sonra burayı öngördük. Buranın topraklarının verimli olduğunu öğrendim, buradan örnek aldım Düzce Üniversitesi’nde tahlil yaptırdım. Yaptırdığım tahlil sonucunda toprağın çok verimli olduğunu burada Safran yetişebileceğini karar verdik.

Nurettin ve Murat kardeşimle bu topraklarda bir girişim yapalım dedik. Bugün ürünü ekmeye başladık. Umuyorum bu köye çok güzel katkıları olacak. Tabii ki emek gerektiren bir iş bu. Yaklaşık bir dönümlük alan burası. 100 kilo kadar bir soğan ekeceğiz Ekim ayının 15’inden sonra hasat yapmaya çalışacağız.

Tabii ki sabah erken kalkıp gelip burada ürünü görmek lazım, ona göre toplamak lazım. Toplama kısmı birazcık ilgi alaka gerektiriyor. Yani bu senenin sonunda işte Ekim ayının sonunda Kasım ayının başında gibi yaklaşık buradan bir dönümlük araziden 350-400 gram almayı planlıyoruz İnşallah.

Yüksek Gelir Potansiyeli Var

Düzce’de gerçekleştirilen bu girişim, Düzce’nin tarım çeşitliliğini artırmayı ve bölge ekonomisine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Safran yetiştiriciliği, yüksek gelir potansiyeli ve değerli bir ürün olması nedeniyle dikkat çekiyor. Üç arkadaşın bu cesur adımı, diğer çiftçilere de ilham kaynağı olabilir. Safranın bir kilosu 600 bin TL olarak değerlendiriliyor.

Safran Yetiştiriciliğinin Önemi

  • Alternatif Gelir Kaynağı: Fındık ve mısır üretiminin yanı sıra safran, yüksek gelir sağlayabilen bir tarım ürünü.
  • Verimli Topraklar: Düzce’nin verimli toprakları, safran yetiştiriciliği için ideal koşullar sunuyor.
  • Yerel Ekonomiye Katkı: Yeni ürünlerle çeşitlenen tarım, bölge ekonomisine olumlu etkiler yapacak.

Düzce’de Tarımın Geleceği

Safran yetiştirme girişimi, Düzce’de tarımda yenilikçi yaklaşımların ne denli önemli olduğunu gösterirken, bölgedeki diğer çiftçilere de yeni fikirler sunuyor.

Safranın başarılı bir şekilde yetiştirilmesi halinde, Düzce’nin tarım potansiyelinin daha da artacağı öngörülüyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Kilosu 600 Bin Liralık Ürün Yetiştiriliyor: Safranbolu’ya Rakip Geldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir