1. Haberler
  2. Genel
  3. Eskişehir’de Dededen Toruna Devam Eden Ticaretin Hikayesi

Eskişehir’de Dededen Toruna Devam Eden Ticaretin Hikayesi

eskisehirde dededen toruna devam eden ticaretin hikayesi sT35cWNd.jpg

Eskişehir’de dededen miras canlı hayvan ticaretini sürdüren Kemal Avcı, kesimin zorluklarını ve Eskişehir kuzusunun kalitesini anlattı. Avcı, ithal hayvanların fiyatlara tesirine dikkat çekti.

Eskişehir’de dededen miras kalan canlı hayvan ticaretini sürdüren Kemal Avcı, mesleği ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgiler paylaştı. Tepebaşı ilçesi Keskin Mahallesi’nde yaşayan Avcı, halk arasında “cambaz” olarak adlandırılan küçükbaş hayvan ticareti ile ilgili deneyimlerini aktardı. 15 yıldır bu işi yapan Avcı, dedesi ve babasından devraldığı mesleği büyük bir titizlikle sürdürdüğünü belirtti.

İthal Hayvanlar Fiyatları Düşürecek

Kemal Avcı, canlı hayvan ticaretinin zorluklarına da değinerek, “Hayvancılık yapıyorum. Aynı zamanda kendi hayvanlarım da var. Halk arasında ‘cambazlık’ diyorlar. Yani eskiler öyle söylüyor da, yeniler ‘canlı hayvan ticareti’ diyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinde babam ve dedem de bu işi yapıyordu. Dededen ve babadan miras kalan bir meslek, bana onlardan devroldu. Zor iş çünkü yılın belli zamanlarında fiyat düşüyor ya da artıyor. Hükümet dışarıdan ithalat yapıyor. Mesela iç piyasada kırmızı et pahalandığı zaman özellikle Uruguay tarafından büyükbaş getiriyorlar. Bu hem kuzuyu hem de danayı etkiliyor. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık olarak 6 milyon hayvan geldi ve iç piyasaya dağıldı. Onlar da yılbaşından sonra kesilecek. Bu da fiyatları düşürecek. Fiyatlar şu anda kesim olarak kuzu 220-230 lira civarındayken, danalar ise 350 lira. Çalıştığımız kişiler önemli,” dedi.

Eskişehir Kuzusu Türkiye’nin Kaliteli Kuzularındandır

Hayvan alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında bilgi veren Kemal Avcı, Eskişehir’de yetişen kuzuların Türkiye’nin en kaliteli kuzularından olduğunu vurguladı. Avcı, “Hayvan alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Hasta hayvan denk geliyor, eve götürüp de besiye attığımız hayvanların içerisinden verdiğimiz telefler oluyor. Bunları dikkate almamız gerekiyor. Şap, veba ve brucella sürekli olan hastalıklar. Hem sığırlarda hem de küçükbaşta oluyor. Vebalı hayvan alırsan ve tedavisini geciktirirsen yarı yarıya öldürürsün. Mesela 20 hayvan alırsan 10 tanesi kesin ölür. Eskişehir’de kuzu genelde ayak fiyatıyla satılır. Biz buradan kuzuyu alırız, kendi besihanelerimize götürürüz. Oradan sonra da kuzu genellikle Balıkesir ve Bursa’daki büyük et firmalarına gider. Bu arkadaşlarımız kombinalarında hayvanı keser, nerede kuzu lazımsa oralara dağıtırlar. Eskişehir kuzusu, Türkiye’nin kaliteli kuzularındandır ve ince kuyruktur. Eskiden buralarda da diğer cinsler varmış ama şimdi genelde hep Yalova merinos cins oldu. Kalite arttı, insanlar çalışmalarını artık bilinçli bir şekilde yapıyor. Kuzu genellikle Ankara, Eskişehir, Balıkesir ve Bursa koridorunda yetişir. Afyonkarahisar’ın Emirdağ bölgesi ise bu işin can damarıdır. Hayvanın üreticiden tüketiciye naklolduğu yerdir,” şeklinde konuştu.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehir’de Dededen Toruna Devam Eden Ticaretin Hikayesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir