Giresun’da fındık üreticileri, Şebinkarahisar’da yenilikçi yöntemlerle kurutma sürecini hızlandırarak verimliliği artırıyor.
Giresun’da fındık üreticileri, bu yıl da ürünlerini kurutmak için Şebinkarahisar’ı tercih etti. Hava sıcaklığının yüksek, yağışın ise az olduğu bu bölge, üreticilere uygun şartlar sunuyor.
Hasat Sonrası Kurutma Süreci
Fındık hasadının tamamlanmasının ardından üreticiler, kurutma aşamasına geçti. Eylül ayının başlamasıyla birlikte, sahil kesimlerinde artan yağışlar nedeniyle alternatif kurutma alanları arayan üreticiler, Şebinkarahisar’da istedikleri şartları buluyor.
Şebinkarahisar’da güneşli günleri fırsat bilen üreticiler, yol kenarları ve boş alanlara serdikleri fındıklarını kısa sürede kurutabiliyor.
Yağışlardan Kaçan Üreticiler
Dereli ilçesinden gelen üretici Mehmet Kurt, sahil kesiminde bir haftadır devam eden yağışlar nedeniyle Şebinkarahisar’a geldiklerini belirtti. Kurt, “Benim fındığı kurutup İstanbul’a dönmem gerekiyordu. Daha çabuk kuruması için Şebinkarahisar’a geldik. Gün içinde sahil kesimlerinde güneşi zor görüyoruz. Bu şartlarda fındık 1 haftada kurumuyor. Yerin yoksa o da zor oluyor. Şebinkarahisar’da 2,5 günde işimizi halledip köyümüze dönüyoruz.” şeklinde konuştu.
Rekolte Memnuniyeti
Kurt, bu yılki rekolteden memnun olduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 300 rakımdan sonra fındık rekoltesi iyi. 15 dönüm yerimden çok şükür 2 tonun üzerinde fındık aldım. Geçen yıl aynı yerden 700 kilogram fındık almıştım.” dedi.
(AA)