Geredeli vatandaşlar Kurban Bayramından ellerinde fazla etleri sucuğa dönüştürüyor.
Kurban bayramının ardından kasaplarda yoğunluk yaşanmaya devam ediyor. Kasap dükkanlarının yoğun olarak bulunduğu Gerede Yeni Hal Pazarı’ndaki kasaplar gece geç saatlere kadar sucuk doldurma mesaisi yapıyor.
Kurban bayramının birinci gününde kurbanını kesen Geredeliler, kurban etlerinin ayrılmasından sonra kasapların ve et çeken marketlerin yolunu tuttu.
Kasaplarda birinci gün öğleden sonra başlayan et çekme yoğunluğu dördüncü ve bayramdan sonraki günler yerini sucuk dolumuna bıraktı.
Bayram sonrasında da devam eden yoğunluk ile ilgili konuşan Tezel Et ve Tavuk Ürünleri işletmeni Kemal Tezel, bayramda et çekiminin ardından sucuk yapımına başladığını talebin fazla olduğunu belirtti.
Talep fazla olduğu için bayramda sucuk yapına başladıklarını söyleyen Tezel, “Kurban Bayramında et çektirmeye gelenler bir kısım etlerini bırakıp gittikleri için vakit kaybetmeden talebi karşılayabilmek için sucuk yapımına başladık” dedi.
Vatandaşların kurbanlık olarak kesilen hayvanların etinin bir kısmının da sucuk olarak değerlendirdiğini söyleyen Tezel, “ Geredeli hemşerilerim dinimizin de emrettiği gibi kestikleri kurban etlerinin bir kısmını misafirlerine ikram eder, bir kısmını kurban kesmeyene verir, bir kısmını da kendi evinde yer ve bir kısmını da sucuk yaptırır. Bizde bu talebi karşılamak için müşterilerimizin isteği üzerine normal zamanda yaptığımız sucuk gibi yapıp teslim ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Sucuk doldurma işlemini ehil kişilerin yapması gerektiğini dile getiren Kemal Tezel, Sucuğu yapmasını bilen ve daha önce yapan birine yaptırılması gerekiyor. Yoksa baharatını fazla koyup eti çürütebilir” dedi.
Sucukları itina ile hazırlayıp müşteriye verdiklerini kaydeden Tezel,”Müşterilerimiz etini aldıktan sonra tartar kaç kilo ise ona göre baharatını ve sarımsağını katıp makinaya atar bağırsağa dolum işlemini yaparız. Vatandaşımıza en iyi ve leziz bir şekilde yiyebileceği sucuk yapma gayretini veriyoruz” diye konuştu.
Tezel, sucuklarını teslim alan müşterilerine de sucuklarını soba veya kalorifer karşısında kuruttuktan sonra buzdolabına koymaları tavsiyesinde bulunuyor.
Sucuk doldurmak için kasaba gelen Cemali Yöney ise, uzun yıllardan bu yana kurban etinin bir kısmını sucuk olarak Tezel Kasaba yaptırdığını ve memnun bir şekilde yediğini anlattı.