1. Haberler
  2. Genel
  3. Kastamonu Ekincik Yaylası’nda Hayvancılık Geleneği Sürüyor

Kastamonu Ekincik Yaylası’nda Hayvancılık Geleneği Sürüyor

kastamonu ekincik yaylasinda hayvancilik gelenegi suruyor 8stH2cxv.jpg

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, zorlu koşullara rağmen 2 bin 200 rakımda bulunan doğal güzellikleriyle büyüleyen yayladan vazgeçemiyor.

Dağ turizmi ile dikkat çeken Kastamonu’nun yaylaları, hayvancılıkla uğraşan ailelere de ev sahipliği yapıyor. Tosya ilçesindeki hayvancılar, hayvanlarını otlatmak amacıyla her yaz Ekincik Yaylası’nda konaklıyor. Mayıs ayında yaylalara çıkan yöre halkı, kış mevsimine kadar hayvanlarını burada otlatıyor.

Yaylada sabahın erken saatlerinde işe koyulan vatandaşlar, hayvanlarını meraya götürerek günlerini geçiriyor. Elde ettikleri süt ile peynir, yoğurt, çökelek ve tereyağı üreten bu aileler, aynı zamanda ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor.

“Benim ölümü de bu yaylaya koyun diyorum”

Nisan ayında yaylaya taşındıklarını söyleyen Sebahat Yalçın, “Nisan ayında yaylaya çıkıyoruz, burada hayvanları otlatıyoruz. Hayvanlardan süt, peynir alıyoruz, çökelek yapıyoruz. Benim ikiz çocuklarım da var, onları da yanıma alıyorum. Ben, yaylaya çıkmayı çok seviyorum. Benim ölümü de bu yaylaya koyun diyorum. 28 yıldır yaylaya hayvan otlatmaya çıkıyorum. Komşularımızın da hayvanları oluyor, onları da otlatıyorum. Bizlere emanet ediyorlar, bizler de hem komşularımızın hayvanlarını hem de kendi hayvanlarımızı otlatıyoruz” dedi.

Yaylaların Önemi

Tosya Ekincik Köyü Muhtarı Recep Uğraşmış, yaylaların kendileri için taşıdığı önemi vurgulayarak, “Nisan ya da Mayıs ayları gibi yaylaya çıkıyoruz. Kasım ayına kadar yaylalarda duruyoruz. Buralar bizim için çok önemli, 1980 yılından beri yaylaya çıkıyorum. Meralar bizim için çok önemli, buralar bizlerin gelir kaynağı. 8-10 aile yaz boyunca bu yaylada duruyor. Bizler her türlü kazancımızı yayladan sağlıyoruz. Burada tereyağı, yoğurt, peynir, çökelek yapıyoruz” diye konuştu.

Gençlere Tavsiyeler

Hayvancılık yapmalarını gençlere tavsiye eden Ramazan Uğraşmış, “Sabah kalktığım zaman hayvanların tuzlama işlemlerini yapıyorum. Ardından otlatmak için hayvanları salıyoruz. Öğle arasında belli bir süre yataklama işlemlerini yapıyoruz. Hayvanlar belli bir yerde yatıyorlar. Tekrar otlamaya başladıktan sonra da hayvanları koyuyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yaylamıza konteynerler bırakıldı. Konteynerlerin üzerinde güneş panelleri bulunuyor. Bizler de akşam olduğunda bu güneş panelleri sayesinde telefonlarımızı şarj ediyoruz, televizyon izliyoruz. Şu anda 50-60 civarında hayvanım var. Komşularımın hayvanları ile birlikte 150 hayvan otlatıyorum. Yaylacılık, çocukluğumuzdan beri içimizden gelen bir heves” şeklinde konuştu.

Sevgi ile Yapılan Bir Meslek

40 yıldır yaylaya çıktığını belirten İsmail Yalçın ise, “Bunu severek yapıyorum, sevmesem zaten yapamam. Bu yaşımda burada, bu siste, bu dumanda, bu yağışlarda yapamazdım. Üşüyorum bazen ama yaylaya çıkmayı seviyorum. Tereyağı, yoğurt, çökelek, peynir yapıyoruz. Mayıs ayı gelsin de yaylaya çıkalım diye özlüyoruz” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu Ekincik Yaylası’nda Hayvancılık Geleneği Sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir