1. Haberler
  2. Genel
  3. Kastamonu’da 10 bin yıllık buğday hasası başladı

Kastamonu’da 10 bin yıllık buğday hasası başladı

Kastamonu’da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit Buğdayı” olarak da anılan siyezin bu seneki hasadı başladı.

​​​​​​​İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görüyor.

Siyez buğdayının tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığınca “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenmişti.

Çiftçi İrfan Çakal, basına, çiftçiliğin yanı sıra siyez ürünleri işleyerek, Türkiye’nin birçok noktasına gönderdiklerini söyledi.

Bu yıl, İhsangazi ilçesinin eski ismi olan Mergüze tohumu ektiklerini anlatan Çakal, “Havaların iyi gitmesi nedeniyle hasat erken başladı. Havalar hasat için oldukça iyi gitti. Biçimlerimiz oldukça güzel şekilde devam ediyor. Verim güzel.” dedi.

Siyez buğdayının doğal olduğunu vurgulayan Çakal, “Siyez buğdayının genetiği değişmemiştir. Sağlık açısından ve besin tablosu açısından değerlidir.” ifadesini kullandı.

İlçede çiftçilik yapan İlhan Eğribaş da biçimin güzel gittiğini dile getirerek, “Çocukluğumdan beri siyezle uğraşıyorum. İlk izlenimlere göre verim çok iyi.” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da 10 bin yıllık buğday hasası başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir