Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde, Mayıs ayında ekilen karabuğday için hasat vakti geldi. Çölyak hastalarının besin kaynağı olan bu ürün, çiftçilerin de yüzünü güldürüyor.
Glüten içermemesi nedeniyle özellikle çölyak hastaları tarafından tercih edilen karabuğday, Kastamonu’daki çiftçiler tarafından büyük bir özenle yetiştirildi. Mayıs ayında toprakla buluşturulan karabuğday, biçerdöverlerle hasat ediliyor.
İhsangazi ilçesinde karabuğday eken çiftçiler, bu yılki rekolteden oldukça memnun olduklarını dile getiriyor. Un haline getirilen karabuğday, ülke genelindeki çölyak hastalarından büyük ilgi görüyor.
İhsangazi ilçesinde çiftçilik yapan Yasin Ciğerci, karabuğdayı 3 yıl önce deneme amaçlı ekmeye başladıklarını belirtti. Ciğerci, “Mayıs ayında toprakla buluşturduğumuz karabuğdayın hasadını yapıyoruz. Bu buğday normal buğday gibi değil, yapısı biraz daha farklı. Kuzugiller familyasında olduğu için buna buğday demiyoruz. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle hasadı Mayıs’ın ikinci haftasında gerçekleştirebildik” dedi.
Çölyak hastalarının bu ürüne olan ilgisini vurgulayan Ciğerci, “Özellikle bu karabuğdayı çölyak hastaları bize çok soruyordu, ‘nasıl temin ederiz’ diyorlardı. Biz de yaptığımız araştırmalar sonucunda ekme kararı aldık. Bunu taş değirmenimizde un haline getirerek Türkiye’nin tüm şehirlerine gönderiyoruz” diye ekledi.
(Haber Merkezi)