1. Haberler
  2. Genel
  3. Kıtır Kıtır Turşu Yapmanın Sırrı Belli Oldu

Kıtır Kıtır Turşu Yapmanın Sırrı Belli Oldu

kitir kitir tursu yapmanin sirri belli oldu mHN2sk5R.jpg

Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Çankırı tuzunun içermiş olduğu kalsiyum, selüloz liflerini kristalleştirerek sağlamlaştırmakta ve böylece turşular daha uzun ömürlü, kıtır olmakta ve tekstür yapısını korumakta” dedi.

Çankırı’da milyonlarca yıl önce oluşan yataklardan çıkarılan tuz, barındırdığı kalsiyum sayesinde mutfakların vazgeçilmezi haline geliyor. 

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun önemli bir kalsiyum kaynağı olduğunu vurgulayarak, bu tuzun saflığının zararlı maddeler barındırmadığını belirtti. Çankırı tuzunun, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmaya başladığını ifade eden Ercoşkun, mağaralardan çıkarılan bu tuzun zeytin üreticileri tarafından büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.

Uzun Ömürlü Turşular İçin Çankırı Tuzu

Çankırı tuzunun deniz suyunun kurumasıyla oluştuğunu açıklayan Doç. Dr. Ercoşkun, “Çankırı tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlamış, denizlerin en temiz halinde deniz suyunun kurumasıyla oluşmuştur. Çankırı, yaklaşık 400 ila bin metre kalınlığında tuz katmanlarıyla kaplıdır. Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil dünyanın temiz ve saf tuzlarından birisidir” şeklinde konuştu.

Ercoşkun, Çankırı tuzundaki kalsiyumun, kullanıldığı ürünlerde teknolojik özelliklerini geliştirdiğini belirtti. “Çankırı tuzunun içermiş olduğu kalsiyum, selüloz liflerini kristalleştirerek sağlamlaştırmakta ve böylece
turşular daha uzun ömürlü, kıtır olmakta ve tekstür yapısını korumakta. Aynı durum zeytin için de geçerlidir. Zeytindeki acılığı alan Çankırı tuzundaki kalsiyumdur. Çankırı tuzundan yapılan zeytin hem daha uzun süre tekstüre yapısını korumuş olur hem de acılığı alınmış olur” dedi.

Doç. Dr. Ercoşkun, ayrıca salamura yaprak üretiminde de Çankırı tuzunun kullanılmasının faydalarına dikkat çekti. Tuzun içerisinde bulunan kalsiyumun yaprağın selüloz liflerini kuvvetlendirerek, yırtılmayan ve uzun süre muhafaza edilebilen bir yaprak oluşturduğunu ifade etti. “Tuzun en önemli kalite kriteri saflığı ve temizliğidir, Çankırı tuzu, oldukça saf ve temizdir” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kıtır Kıtır Turşu Yapmanın Sırrı Belli Oldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir