Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde, eşinin sağlık sorunları için aronya meyvesi yetiştirmeye başlayan 65 yaşındaki İdris Bilici, şimdi taleplere yetişmekte zorlanıyor. Bir dönümlük arazide üretimini gerçekleştirdiği aronya meyvesinin kilosu ise 500 liradan alıcı buluyor.
Karapürçek’te yaşayan İdris Bilici, eşinin kolesterol rahatsızlığına çözüm arayışında yaptığı araştırmalar sonucu aronya meyvesini keşfetti. Bağışıklığı güçlendiren, kolesterol seviyesini düşüren, kan akışını iyileştiren ve sindirim sistemini düzenleyen bu meyvenin, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Bilici, kendi imkanlarıyla yetiştirmek istediği bu meyve için hibe desteği alarak bahçesini genişletti.
Aronya meyvesini, eşinin sağlık sorunlarına iyi geleceğini düşündüğü için ektiğini ifade eden İdris Bilici, “Bahçemi bu meyveye tahsis ettim. Ektikten sonra yetişen aronyaları dostlarımıza da gönderdik. Şu anda siparişlere yetişemiyoruz. Bu sene aronyalar olgunlaştı, hasadına başlayacağız” dedi.
Bilici, aronyanın bilinen faydalarına da değinerek, “Bu meyvenin özelliği kanser, şeker ve tansiyon gibi birçok hastalığın başlangıç aşamasında iyi geliyor. Aronya Sakarya civarında pek yetiştirilmiyor ancak Yalova, Bursa ve Düzce’de üretildiğini biliyorum. Fındığa bir alternatif olarak görüldüğü söyleniyor. Aynı zamanda bu meyve ilaç sanayinde de kullanılıyor. Aronyadan aç karnına 30 gram yediğinizde gece çok rahat uyuyabiliyorsunuz” diye konuştu.
Tamamen Organik Üretim
İdris Bilici, meyveyi tamamen organik bir şekilde yetiştirdiğini belirterek, “Bu yıl kilogramını 500 TL’den satıyoruz. Ben bu meyveyi üretirken hiçbir şekilde suni gübre kullanmıyorum, tamamen organik olarak yetiştirdim. Hayvan gübresi kullanarak yetiştirdim” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)