1. Haberler
  2. Genel
  3. Sinop Üniversitesi’nden Balıkçılık Uyarısı

Sinop Üniversitesi’nden Balıkçılık Uyarısı

sinop universitesinden balikcilik uyarisi AIZV18aN.jpg

Sinop Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Samsun, küçük balık avının sürdürülebilir balıkçılığa büyük zarar verdiğini ifade etti. Prof. Dr. Samsun, küçük balıkların avlanmasının gelecekte daha büyük ve verimli balıkların kaybedilmesine yol açtığını söyledi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Samsun, “Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir.” dedi.

Prof. Dr. Samsun, su ürünleri kaynaklarının korunmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından kritik bir mesele olduğunu ifade etti. Nüfus artışı ve çevre kirliliği gibi faktörlerin, avcılıkla elde edilen balık miktarını azalttığını belirtti. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin mevzuat dışı avcılığın önlenmesi için sıkı denetimler gerçekleştirdiğini vurguladı.

İklim değişikliği, kirlilik ve nüfus artışının yanı sıra, boy sınırının altında yapılan avcılık faaliyetlerinin de sürdürülebilir balıkçılık açısından bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Samsun, “Dünyada artık su ürünleri yoluyla avcılık elde etmek zorlaşıyor çünkü nüfus artıyor, kirlilik artıyor, küresel iklim değişikliğiyle sıcaklık artıyor.” dedi. Bu olumsuz etkilerin, göçmen balıkların üreme ve gelişim süreçlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Samsun, balık yakalayan su ürünleri avcılarının, belirlenen asgari avlanma boy sınırına dikkat etmelerinin önemini vurguladı. “Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir.” şeklinde konuştu.

Palamut avcılığının bu yıl oldukça iyi geçtiğini ifade eden Samsun, “Eylül ayı başlarında başlayan palamut avcılığında balıklarımız 300-350 gram iken, şu an 1 kilo 300 grama yaklaştı. Buradan da anlıyoruz ki küçük boyda daha az ağırlıktaki balıkları biraz sabredip, bekleyip, biraz daha geç avlarsak bu balıklar daha büyük ağırlığa, daha ticari anlama kavuşuyor.” dedi. Sürdürülebilir avcılık oluşturma çalışmalarına bilinçli balıkçıların katkısının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sinop Üniversitesi’nden Balıkçılık Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir