6 Şubat yıkıcı depremlerinin ardından afetlerde kullanılmak üzere Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin desteği ve katkısıyla hazırlanan mobil aşevi ve fırının olası afetlerde Türk Kızılay’ı ile ortak kullanımını içeren protokolün imza töreni yapıldı.
Yeni Rektörlük binasının otopark alanında bulunan mobil aşevi ve fırının önünde düzenlenen törene; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Kamil Gürel, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar, Türk Kızılay ve AFAD yönetici ve personeli, siyasi parti temsilcileri, mobil aşevi ve fırının hazırlanmasına katkı sunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, TIRSAN, Öztiryakiler, FİMAK, GENTAŞ, Fahri ve Necip Çarıkçı, Numune, Erpiliç ve Üniversitemiz Ar-Ge Vakfı yönetici ve temsilcileri, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Türk Kızılay Genel Müdürü Altan: “Özgün bir dayanışma projesini başlatmanın iftiharını yaşıyorum.”
Törende konuşan Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, önemli bir dayanışma projesini başlatmanın iftiharını yaşadıklarını belirterek, özetle “Bugün afetlerde kullanılmak üzere üniversitemiz tarafından hazırlanan kompakt bir ürün olan mobil aşevi ve fırın, ilk kez insanlarımızın hizmetine sunulacak. Afetlerin oluşturduğu zorlu süreçlerde, yardımların koordinasyonu ve etkin bir şekilde dağıtımı hayati bir öneme sahiptir. Mobil aşevi ve fırını ortak kullanım projesi, acil beslenme ihtiyacını karşılamak için özgün ve etkili bir çözüm sunmaktadır. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Türk Kızılay iş birliğiyle gerçekleştireceğimiz bu özgün projenin, diğer üniversiteler ve kurumlarımıza örnek teşkil edeceğini umut ediyorum.” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta yüreğimizi yakan, asrın felaketi ve küçük kıyamet diye adlandırılan depremlerin sonuçlarını hatırlatarak, bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diledi.
Rektör Alişarlı: “Milletimizin kadim kültüründe yardımlaşma vardır, bunun özellikle gençlerimize örnek olması için çalışmalıyız.”
Yıkıcı depremlerin vurduğu 6 Şubat’tan itibaren tek yürek olarak bölgedeki vatandaşlarımıza yardım elini uzatan vatandaşlarımızla birlikte üniversitenin dayanışma faaliyetlerini anlatan Rektör Alişarlı, özetle “Depremlerin ilk günlerinde, bulunduğumuz yerden daha sıhhatli bir şekilde düşünmeyi, olayı tümüyle görmeyi ve doğru adımlar atmayı başarabildik. Bu dönemde en büyük ihtiyacın su ve ekmek olduğunu öğrendik. Örneğin Gaziantep’te her sokakta, her mahallede birkaç fırın mutlaka vardır. Ama her şeyin doğal gazla çalıştığını, doğal gaz kesilince fırınların da çalışamadığını öğrendik. Kaldı ki herkes orada afetzede. Bolu Valiliği koordinatörlüğünde AFAD ve Türk Kızılay’ı ile ivedelikle su ve ekmek ihtiyacı için girişimlerde bulunduk. Bolu’da tavukçuluk sektörü gelişmiştir. Hayırseverlerimizin de katkılarıyla bölgedeki vatandaşlarımıza tavuk eti ulaşmasını da sağladık. Dezenfektan malzemeleri ve maske ihtiyacının giderilmesine katkı sunduk. Hem personelimiz hem de öğrencilerimiz depremlerin hemen ardından olduğu gibi sonrasında da bölgeye giderek yardım faaliyetlerini sürdürdüler. 23 Nisan ve 19 Mayıs bayramlarında depremzede çocukları yalnız bırakmadılar, onlarla hemhâl oldular, onların dertlerini paylaştılar. Malum mutluluk paylaşıldıkça artar, acılar paylaşıldıkça azalır. Bugün de burada mutlu bir günümüzü paylaşıyoruz. Milletimizin kadim kültüründe yardımlaşma var ve bunu yıkıcı depremlerin ardından da gördük. Bunun yaygınlaşmasını ve özellikle gençlerimize örnek olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı’dan emeği geçen kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür
Rektör Alişarlı, afetlerde alınması gereken önlemler arasında mobil aşevi ve fırınların önemine vurgu yaparak, AFAD ve Türk Kızılay’ının rolünü anlattı. Mobil aşevi ve fırının plan ve hazırlık aşamaları süreçlerine dikkat çekti. Bu süreçlerde emeği geçen kamu ve özel sektör kuruluşları ile yönetici ve temsilcilerine teşekkür etti. Özellikle, TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Sayın Çetin NUHOĞLU, TIRSAN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Tahsin ÖZTİRYAKİ, ÖZTİRYAKİLER, Sayın Ali Doğanay Fimak Fırın ve Gastronomi Makineleri, Sayın Erkan SAKLI, NUMUNE EKMEK&PASTA, Sayın Orhan KAHRAMAN GENTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Ali ERİCEK, ERPİLİÇ A.Ş., Sayın Fahri Çarıkçı ve Sayın Necip Çarıkçı, ile AİBÜ AR-GE VAKFI’na teşekkür etti.
Aşevi ve fırın ortak kullanım protokolü imzalandı
Konuşmaların ardından aşevi ve fırın ortak kullanım protokolü, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan tarafından imzalandı. Altan, mobil aşevi ve fırının hazırlanmasında büyük emeği geçen Rektör Alişarlı’ya teşekkür plaketi takdim etti.
Mobil aşevi ve fırının hazırlanmasında emeği geçen kamu ve özel sektör kuruluşlarının yönetici ve temsilcilerine Rektör Alişarlı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Törenin sonunda konuklara, mobil aşevi ve fırında hazırlanan çorba ikram edildi ve protokol üyeleri mobil aşevini gezdi.
(Haber: Hüseyin Calp)