Bolu’da palamut sezonunun sona ermesiyle birlikte balık tezgahlarında hamsi ve çinekop ön plana çıkmaya başladı. Balıkçı esnafı, bu dönemde balıkların en yağlı ve lezzetli olduğu vurgusunu yaparak, fiyatların yakın zamanda düşeceğini belirtti. Kış aylarında balıkların miktarında yaşanan azalma ise fiyatlarda dalgalanmalara yol açıyor. Ancak, bu durum vatandaşların balıklara olan ilgisini etkilemiyor.
Son günlerde özellikle hamsi ve çinekop, Bolu’daki balık pazarlarında büyük talep görüyor.
Bolu’daki balık tezgahlarında ise fiyatlar şöyle:
- Hamsi: 300 TL
- Palamut (tane): 250 TL
- Çupra (tane): 200 TL
- Levrek (tane): 200 TL
- Turna Mezgit: 600 TL
- Barbun: 500 TL
- İstavrit: 150 TL
- Sarıkanat: 500 TL
- Norveç Somonu (kg): 550 TL
- Çinekop: 350 TL
- Mezgit: 350 TL
Bolu’da balık tezgahlarındaki çeşitlilik ve kalite, vatandaşların balık tüketimine olan ilgisini artırmaya devam ediyor. Kış boyunca balıkların fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, tüketicilerin tercihlerinde etkili olsa da talep güçlü bir şekilde devam ediyor.
Balıkçı esnafı, balık pazarındaki son durumu şu sözlerle değerlendirdi:
“Hava şartlarından dolayı arkadaşlarımız denize açılamadı. Bu yüzden fiyatlarda biraz artış yaşandı ama düzelecek diye umuyoruz. Fiyatlar geçen senelere göre daha yüksek. Enflasyondan dolayı balık piyasasında da fiyatlar arttı. Palamudun adet fiyatı 250 TL. Bir hafta önceye kadar palamut tercih ediliyordu. Son zamanlarda hamsi ve çinekoba ilgi arttı. Hamsinin 300, çinekobun 350 TL kilogram fiyatı var. Bunda fiyat dalgalanmalarının da etkisi de var.
Geçen seneye oranla bu sene fiyatlar uygun çünkü palamut bol oldu. Bizde bir balık fazla olduğunda bütün hepsinin dengesini bozar ve fiyatları düşürür. Şu anda istavrit 150 lira, normalde bu zamanda 300 lira olması lazımdı. Hamsi 300 TL’den satılıyor. Dün hamsi satışımız 200 TL’den gerçekleşti. Artık havalar soğudu bundan sonra Karadeniz’den hamsi gelecek bu da hamsinin daha uygun fiyatlardan piyasa da olmasını sağlayacak.
Şu an balıkların en lezzetli ve yağlı oldukları zamanda olduğumuz için ızgarada çok güzel oluyor. Herkese tavsiye ederim. Balığın şu anda en iyi zamanı olduğundan fiyatlar yüksek ama bundan sonra biraz daha düşer.”
(Haber: Batuhan Solğun)