Bitkinin Fiyatı Dudak Uçuklatıyor
Elazığlı inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan (35), dört yıl önce yaptığı araştırmalar sırasında Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetişen safran bitkisini keşfetti. O günden bu yana, deneme amaçlı olarak ilk siparişini veren Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyünde bulunan bahçesine ekti. Çalışkan, safranın değeri dikkate alındığında, gramını 200 liradan, kilosunu ise 200 bin liradan satıyor. Üstelik safran bitkisi, Bolu’nun yakın komşusu Karabük’te yetişiyor.
Vatandaşın Muhteşem Girişimi
Başarılı bir verim elde eden Çalışkan, ikinci yıl daha fazla soğan alarak bir dönüm alana daha safran ekme kararı aldı. Bu yıl 4. hasadını gerçekleştiren ve ailesiyle birlikte açan çiçekleri toplayan Çalışkan, gramını yaklaşık 200 liradan satıyor.
Safran Bitkisinin Tüm Özellikleri
Safran bitkisi, yüksek fiyatıyla olduğu kadar, hücre yenileme ve vücut direncini artırma özellikleriyle de biliniyor. Bu özellikler, safranı dünyanın en değerli baharatları arasında gösteriyor.
Safran bitkisinin sağlık faydaları ve ekonomik getirisi hakkında bilgi veren Bayram Çalışkan, “Hobi olarak başladım ama şu an ticaretini yapıyorum. Fiyat olarak da gayet değerli bir bitki. O yüzden herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, kilo olarak herkesin almaya durumu olamayabiliyor” dedi.
Safran İşini Ticarete Döktüler
Çalışkan’ın ifadeleri şu şekilde devam etti: “Gramının fiyatı, 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Burada 800 metrekarede bir ekili alan var. İlk üç yılda toplamda 300 bin lira civarında bir gelir elde ettik. Ekim ve söküm arasında iki aylık bir süreci var. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Elazığ’da daha önce bu işi yapan yoktu, bunu ben getirdim. Buradaki çiftçilere örnek olmak amaçlı başladım ve tarım ve orman il müdürlüğü de beş çiftçiye daha destek verdi. Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını temenni ediyorum.”
Safranın çeşitli kullanım alanları olduğunu belirten Baba Ali Rıza Çalışkan ise, “Biz ailecek birlikte bu işi yapıyoruz ve şuanda da hasadını yapıyoruz. Tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Genellikle ilaç firmaları kullanıyor. Onun devamında piyasada astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar. Tadı çok güzel, reçel ve bal gibidir.”
(Haber: Meral Bınar)