BOLU’DA TEKTİ, BU KEZ OSMANİYE’DE BULUNDU
Bolu’da uzun zamandır bilinen “tirşik otu”nun Osmaniye’de farklı bir türü keşfedildi. Osmaniye’de yaygın olarak çorbası yapılan ve “tirşik otu” olarak bilinen bitkinin, bilim dünyasına kazandırılan yeni bir türü daha ortaya çıktı. Osmaniye tirşiği, Bolu’da bulunan türün ardından endemik olduğu tespit edilen ikinci tür oldu.
OSMANİYE TİRŞİĞİ’NİN KEŞFİ
Mali müşavirlik yapan ve amatör botanikle ilgilenen Mehmet Çelik, Amanos Dağları’nın güneyinde yetişen tirşik otuna ait farklı bir tür olduğunu düşündüğü bitkinin fotoğraflarını, Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a ulaştırdı. Prof. Dr. Yıldırım, yaptığı araştırma sonucunda türün literatürde kaydının olmadığını belirledi. İki yıl süren saha ve laboratuvar çalışmalarının ardından hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı. Bu yeni keşfedilen bitkiye “Osmaniye tirşiği” adı verildi ve bilimsel ismi keşfi yapan Mehmet Çelik’in annesi Meryem Çelik’e atıfla “Arum meryemianum Yıldırım” oldu.
KEŞFEDİLEN OTUN ÖZELLİKLERİ
Osmaniye’de tirşik otu çorbasının popüler olduğunu belirten Mehmet Çelik, bulduğu yeni türün yapraklarının kısa ve daha lezzetli olduğunu gözlemlediğini ve bu nedenle Hasan Yıldırım ile iletişime geçtiğini ifade etti. Ayrıca, Osmaniye’de tirşik otu ve çorbasının yaygın bir şekilde tüketildiğini belirtti.
Yöre halkından İlkay Öğüt, Sumru Çelik ve İrfan Kırağı da yeni keşfedilen türden yapılan çorbanın daha lezzetli olduğunu ifade etti. Hasan Yıldırım, bitkinin Amanos Dağları’nın güney yamaçlarında yayıldığını ve zehirli olduğunu, ancak kaynatıldığında yenilebilir hale geldiğini belirtti.
ÇEŞİTLİLİĞE KATKI
Bu keşifle birlikte, Osmaniye tirşiği, Türkiye’de endemik olduğu belirlenen ikinci yılan yastığı bitkisi türü oldu. Yıldırım, bu keşfin Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği açısından önemini vurgulayarak, ülkemizin bu bitki grubunun gen merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
(Haber Merkezi)