Bolu’nun deneyimli aşçısı İbrahim Erdem Yıldırım’ın paylaştığı bu püf noktalarına dikkat ederek, siz de enfes bir börek yapabilirsiniz. Kaliteli malzemeler ve doğru tekniklerle yapılan börekler, sofralarınıza lezzet katacaktır.
Bolu’nun deneyimli aşçılarından biri olan İbrahim Erdem Yıldırım, 22 yıllık tecrübesiyle börek yapmanın sırlarını paylaştı.
İşte, börek pişirmenin 5 önemli tüyosu:
1. Yufkaların Kalitesi:
İyi bir börek yapmak için, kaliteli yufka kullanmak önemlidir. Özellikle, ince açılmış yufkaların kullanılması böreğin lezzetini arttırır.
2. Maden Suyu:
Böreğin lezzetini arttırmak için, yufka arasına maden suyu sürmek oldukça etkilidir. Bu sayede, börek daha kabarık ve lezzetli olur.
3. Fırının Sıcaklığı:
Börek pişirirken fırının sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Fırın, önceden ısıtılmalı ve börek, orta dereceli ateşte pişirilmelidir.
4. Yağ Miktarı:
Börek yaparken kullanılan yağ miktarı da önemlidir. Fazla yağ kullanmak, böreğin ağırlaşmasına ve lezzetinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, yağ miktarı ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır.
5. Dinlendirme Süresi:
Börek piştikten sonra, dinlendirme süresine dikkat etmek gerekir. Börek, fırından çıktıktan sonra en az 10-15 dakika dinlendirilmelidir. Böylece, iç malzemesi daha iyi pişer ve börek daha lezzetli olur.
Peynirli Börek Tarifi Malzemeler:
• 2 adet yufka
• 1/2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı
3 kahve fincanı beyaz peynir
• 1 kahve fincanı ılık süt
• 1 yumurta
• Yarım demet maydanoz
• 1/2 su bardağı zeytinyağı
Peynirli Börek Tarifinin Yapılışı:
• Yufkalar kesilerek 4 eşit parçaya bölünür, elde edilen 8 parça yufka eritilmiş tereyağı ile yağlanır.
• Peynir, kıyılmış maydanoz, yumurta ve süt karıştırılarak bulamaç kıvamında harç hazırlanır.
• Bu harç, kesilip yağlanmış yufka parçalarının geniş kenarlarına yayılır.
• Yufkalar harç ile birlikte fazla sıkmadan sarılır ve açılmaması için uç kısımları hafifçe ıslatılır.
• Sarılan börekler bir kaba yan yana dizilir, 10 dakika bu şekilde bırakılır.
• Tavaya 1/2 su bardağı zeytinyağı konarak ateşe oturtulur.
• Yağ kızınca börekler şekilleri bozulmadan tavaya konur ve her iki yanında kızartılır.
• Pişen böreklerin yağı iyice süzülüp, servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servis yapılır.
• Afiyet olsun…
(Bolu Olay)