Her yörede yapılan gözleme için özel bir tarif paylaşan Bolulu şefler, bildiğiniz tüm gözleme tariflerini unutturacak. İşte Bolu usulü gözleme tarifine ilişkin ayrıntılar…
En bilindik ve en çok tercih edilen hamur işleri arasında yer alan gözleme, her yörede yapılır. Yöreden yöreye değişmek ile birlikte farklı isimler ile de anılan bu yemek gerek ara öğünlerde gerek kahvaltılarda severek tüketilir.
Herkesin bildiği gözleme tarifi genelde benzerdir. Kimi gözlemeye peynirin yakıştığını düşünür kimi ise gözlemeyi bir ana yemek haline getirebilmek amacı ile tavuk veyahut da et ile hazırlar. Bolulu şefler ise gözlemeye farklı bir yorum getirmiş ve yoğurtlu bir reçete hazırlamışlardır. Peki, Bolu’nun meşhur lezzeti yoğurtlu gözleme nasıl yapılır? İşte detaylar…
YOĞURTLU GÖZLEME İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Bolu usulü yoğurtlu gözleme için gereken malzemeler şu şekilde:
– Hamuru için: 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, yaklaşık olarak 3- 4 su bardağı kadar un.
– İç harcı için: 4 tane patates, karabiber, nane, tuz, kaşar rendesi.
– Sosu için: Sarımsak, süzme yoğurt, domates ve biber salçası.
YOĞURTLU GÖZLEME NASIL YAPILIR?
Bolu’nun meşhur lezzetleri arasında yer alan ve bildiğiniz tüm gözleme tariflerini unutmanızı sağlayacak olan yoğurtlu gözleme için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:
– Hamur için gereken tüm malzemeleri derince bir kabın içerisine ekleyin ve hamurunuzu kıvama gelene kadar yoğurun. Kıvamı tutturduktan sonra kabın üstünü örtün ve hamurunuzu yaklaşık olarak 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
– Gözlemenizin hamuru mayalanırken iç harcı hazırlayın. Bunun için patateslerinizi çiğden rendeleyin ve kısa süre yağda kavurun. Bu aşamayı daha da kısaltmak isteyenler patatesleri haşladıktan sonra rendeleyebilir.
– Kavurduğunuz patateslerin içerisine rendelediğiniz kaşarı ekleyin.
– Mayalanan hamuru iyice unlayın ve ince bir şekilde açın. Açtığınız hamurun içerisine iç harçtan dökün ve hamuru ortadan ikiye katlayın.
– Hazırladığınız kaşarlı patatesli gözlemeleri arkalı önlü olacak şekilde yağsız tavada eşit şekilde pişirin.
– Pişen gözlemeleri servis tabağına alın.
– Sarımsakları yoğurdun içine rendeleyin ve karışımı gözlemelerin üzerine dökün.
– Son olarak biber ve domates salçası ile hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine dökün.
(Bolu Olay)